Ubiegłą sobotę spędziłam bardzo miło w Warszawie na trzecim już festiwalu blogerów kulinarnych zorganizowanym w siedzibie głównego organizatora imprezy Agory. To radosne święto blogerów kulinarnych z całej Polski, okraszone ciekawymi prelekcjami a w tym roku dodatkowo wspólnym gotowaniem pod szefostwem Grzegorza Łapanowskiego według trendu smaków. Abym mogła w tym gotowaniu wziąć udział, wystartowałam w konkursie jednego z organizatorów , Kamisa pod hasłem Trendy w smakach. Wybrałam połączenie mięso i cynamon i moje roladki wieprzowe z cynamonem i papryką nadziewane bakłażanem spodobały się jury – dostałam się do gotującej grupy.
Przy rejestracji dostaliśmy od drugiego organizatora kupony na torciki wedlowskie i mogliśmy sobie wybrać napis , który panie z Wedla robiły na miejscu. Ja się zdecydowałam na nazwę bloga :
Niedawno w relacji pisałam, że na takich blogerskich imprezach najmilsze są spotkanie w realu z osobami znanymi dobrze z sieci. Tym razem spotkałam Anię z Bajkorady i Peggykombinerę i część czasu spędziłyśmy w hallu przy kawie na pogaduszkach w towarzystwie dobrze mi już znanej Gosi Oczko. A prelekcje były ciekawe – Najpierw Grzegorz Łapanowski opowiedział nam o trendach w smakach .
Nie na wszystkich prelekcjach mogłam być ( dla ciekawych program ), bo sporo czasu spędziłam na gotowaniu . Tu muszę wrócić do początku podróży – dzięki życzliwości Joli i Piotra z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię dojechałam autem wraz z Karmel-itką ( ekipa z Pyrlandii) wygodnie do Warszawy spod samego domu. I właśnie w towarzystwie Piotra i Asi z bloga W królestwie garów przygotowywałam smażone piersi kaczki w miodowo-sojowej glazurze z czosnkiem w towarzystwie smażonych jabłek na kremie z selera.
To przygotowany surowiec, a efekt jest poniżej. Nie wszystkiego, co blogerzy ugotowali próbowałam, ale nasze danie moim zdaniem było najsmaczniejsze !
Obok ekipa gotowała risotto z pęczaku z aromatycznymi grzybami, była też zupa-krem z dyni z pomarańczą, jagnięcina z pikantnymi warzywami, boczek z cynamonem i jabłkami, baba ganoush w grillowanej cukinii….
Pracy było tyle, że nie miałam czasu robić zdjęć, bo po ugotowaniu wydawaliśmy jeszcze przystawki. Nasza grupa ustawiała na talerzach zaskakująco pyszną kaszankę z karmelizowaną cebulą , w towarzystwie buraczka, sera koziego i marchewki z sezamem, w miodowym sosie. Tempo było takie, że nie wszystkich potraw posmakowałam a nawet nie widziałam. Na szczęście desery były przy stanowisku obok i spróbowałam odrobiny kremu czekoladowego z bazylią i kawałek aromatycznego brownie.
Równolegle z naszym gotowaniem odbyły się warsztaty fotograficzne, a po konferencji jeszcze winiarskie i z zarabiania na blogu.
Po tym gotowaniu nie miałam siły wrócić na salę wykładową i przy kawie ( Mokate latte serwowanej przez organizatorów) słuchałam prelekcji z hallu , rozmawiałam ze znanymi i nowo poznanymi blogerami , zbierając autografy blogerów w mojej książce ( już mi brakuje miejsc !). Wróciliśmy do domów obładowani prezentami od sponsorów festiwalu – Wedla , Kamisa i Mokate . Był to bardzo intensywny i długi dzień, ale jakże przyjemny. Miło jest spotkać blogerską brać, porozmawiać i wspólnie pogotować na takich imprezach i za tę możliwość jestem wszystkim organizatorom bardzo wdzięczna.
wspaniałe wydarzenie 🙂 mam nadzieję, że za rok będę mogła tam byc! 🙂
Magda, na następne – obowiązkowo 🙂
Grażynko, Wasze smakołyki były niebiańskie! a Grzesiek, jak zwykle, był nie do pobicia. I dobrze obstawiłam, ile ma lat xD
widziałam się z nim na targach SMAKI REGIONÓW.
ale wracając do FBF III, było świetnie! dziękuję za miłe towarzystwo.
🙂 aż miło się czytało super widac było 😉 Pozdrawiam
Ada, ja też dziękuję 🙂
Iza, szkoda, że nie przyjechałaś !
Grażynko, super było Cię poznać! Mam nadzieje, że na kolejne miłe spotkanie nie będziemy długo czekać:)
Aniu, i ja tak myślę 🙂
Jak na stronie Kamisa znaleźć Twój zwycięski przepis? Czy wpisuje roladki, czy filtruję po wieprzowinie, czy przeglądam dania różnych kuchni to nie znajduję…
Już znalazłam, gratuluję!
Cieszę się, ze znalazłaś. Na wszelki wypadek podaję link : http://www.kamis.pl/Klub-Kamis/Przepisy/Przepisy-u%C5%BCytkownika/2013/wrzesie%C5%84/Roladki-Z-Szynki-Z-Cynamonem-I-Bak%C5%82azanem.aspx
A dziś już będzie na blogu 🙂