Wspólne gotowanie, prelekcje i blogerskie pogaduszki na III Food Blogger Fest

warsztaty2

 

Ubiegłą sobotę spędziłam bardzo miło w Warszawie na trzecim już festiwalu blogerów kulinarnych zorganizowanym w siedzibie głównego organizatora imprezy Agory. To radosne święto blogerów kulinarnych z całej Polski, okraszone ciekawymi prelekcjami a w tym roku dodatkowo wspólnym gotowaniem pod szefostwem Grzegorza Łapanowskiego według trendu smaków. Abym mogła w tym gotowaniu wziąć udział, wystartowałam w konkursie jednego z organizatorów , Kamisa pod hasłem Trendy w smakach. Wybrałam połączenie mięso i cynamon i moje roladki wieprzowe z cynamonem i papryką nadziewane bakłażanem spodobały się jury – dostałam się do gotującej grupy.

Przy rejestracji dostaliśmy od drugiego organizatora kupony na torciki wedlowskie i mogliśmy sobie wybrać napis , który panie z Wedla robiły na miejscu. Ja się zdecydowałam na nazwę bloga :

torcik1

 

 

Niedawno w relacji pisałam, że na takich blogerskich imprezach najmilsze są spotkanie w realu z osobami znanymi dobrze z sieci. Tym razem spotkałam Anię z Bajkorady i Peggykombinerę i część czasu spędziłyśmy w hallu przy kawie na pogaduszkach w towarzystwie dobrze mi już znanej Gosi Oczko. A prelekcje były ciekawe – Najpierw Grzegorz Łapanowski opowiedział nam o trendach w smakach .

 

food fest wykład

 

Nie na wszystkich prelekcjach mogłam być ( dla ciekawych program ), bo sporo czasu spędziłam na gotowaniu . Tu muszę wrócić do początku podróży – dzięki życzliwości Joli i Piotra z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię dojechałam autem  wraz z Karmel-itką ( ekipa z Pyrlandii) wygodnie do Warszawy spod samego domu. I właśnie w towarzystwie Piotra i Asi z bloga W królestwie garów przygotowywałam smażone piersi kaczki w miodowo-sojowej glazurze z czosnkiem w towarzystwie smażonych jabłek na kremie z selera.

kaczka surowa

 

To przygotowany surowiec, a efekt jest poniżej. Nie wszystkiego, co blogerzy ugotowali próbowałam, ale nasze danie moim zdaniem było najsmaczniejsze !

piersi kaczki

 

 

Obok ekipa gotowała risotto z pęczaku z aromatycznymi grzybami, była też zupa-krem z dyni z pomarańczą, jagnięcina z pikantnymi warzywami, boczek z cynamonem i jabłkami, baba ganoush w grillowanej cukinii….

 

baba gan w cukinii

 

Pracy było tyle, że nie miałam czasu robić zdjęć, bo po ugotowaniu wydawaliśmy jeszcze przystawki. Nasza grupa ustawiała na talerzach  zaskakująco pyszną kaszankę z karmelizowaną cebulą , w towarzystwie buraczka, sera koziego i marchewki z sezamem, w miodowym sosie. Tempo było takie, że nie wszystkich potraw posmakowałam a nawet nie  widziałam. Na szczęście desery były przy stanowisku obok i spróbowałam odrobiny kremu  czekoladowego z bazylią i kawałek aromatycznego brownie.

desery

 

 

Równolegle z naszym gotowaniem odbyły się warsztaty fotograficzne, a po konferencji jeszcze winiarskie i z zarabiania na blogu.

Po tym gotowaniu nie miałam siły wrócić na salę wykładową i przy kawie ( Mokate latte serwowanej przez organizatorów) słuchałam prelekcji z hallu , rozmawiałam ze znanymi i nowo poznanymi blogerami , zbierając autografy blogerów w mojej książce ( już mi brakuje miejsc !). Wróciliśmy do domów obładowani prezentami od sponsorów festiwalu – Wedla , Kamisa i Mokate . Był to bardzo intensywny i długi dzień, ale jakże przyjemny. Miło jest spotkać blogerską brać, porozmawiać i wspólnie pogotować na takich imprezach i za tę możliwość jestem wszystkim organizatorom bardzo wdzięczna.

ksiazka

 

10 przemyśleń nt. „Wspólne gotowanie, prelekcje i blogerskie pogaduszki na III Food Blogger Fest

  1. Grażynko, Wasze smakołyki były niebiańskie! a Grzesiek, jak zwykle, był nie do pobicia. I dobrze obstawiłam, ile ma lat xD
    widziałam się z nim na targach SMAKI REGIONÓW.
    ale wracając do FBF III, było świetnie! dziękuję za miłe towarzystwo.

  2. Jak na stronie Kamisa znaleźć Twój zwycięski przepis? Czy wpisuje roladki, czy filtruję po wieprzowinie, czy przeglądam dania różnych kuchni to nie znajduję…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.