Piernik dyniowy robiłam już kiedyś, tym razem przyszła pora na wersję wegańską. Puree owocowe lub warzywne to doskonały środek spulchniający dla ciast pieczonych bez jajek. To z dyni jest bardziej konkretne niż na przykład mus jabłkowy, dlatego ciasto wyszło nieco ciężkie i wilgotne. Jak to do piernika , dodałam dla smaku i zapachu nieco kawy.
WEGAŃSKI PIERNIK DYNIOWY
2 niepełne szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
spora szczypta imbiru
łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki puree z dyni
Suche składniki zmieszałam w misce. Olej dodałam do miski z suchymi składnikami , mieszając widelcem. Potem dodałam kawę, puree dyniowe i dokładnie wymieszałam.
Piekłam w 175 C około 45 minut. Leciutko się kruszył przy krojeniu, ale ciasta bez jajek czasem tak mają.
Jak widać, to nic trudnego , robi się szybko i łatwo a smakuje doskonale. W dyniowym sezonie polecam nie tylko weganom czy alergikom.
Smacznego !
a u mnie dynia usmiecha sie z lodówki 🙂 kusi twoj pierniczek:)
Łyżeczko zrób, nie pożałujesz 🙂
Upieklam wg przepisu i udalo sie Przed pieczeniem dodatkowo posypalam pestkami dyni i platkami migdalow. Juz nie zostal ani jeden kawalek. Dziekuje za weganski pyszny przepis!
Bardzo się cieszę, że się udał 🙂