Na urodziny syna zrobiłam dwa torty. Jeden klasyczny, słodki, a drugi kanapkowy. Ten ostatni był inspirowany tortem z naszego piknikowego spotkania a Poznaniu , którego autorem był Piotr z bloga Wszystko co najsmaczniejsze.
Najpierw zajmiemy się kanapkowym, bo w zajawce na facebooku wzbudził spore zainteresowanie. Zrobiłam go z chleba tostowego i trzech rodzajów past.
TORT KANAPKOWY
16 kawałków chleba tostowego
Majonez i keczup do ozdoby
Pomidory i ogórki – też do ozdoby i smaku
PASTA Z KURCZAKA W GYROSIE
Po dwa udka i skrzydełka z kurczaka
Przyprawa gyros, sól
Olej do smażenia
Kawałki kurczaka posypałam solą i przyprawą , podsmażyłam na oleju i poddusiłam do miękkości. Obrałam mięso i zmiksowałam
PASTA TWAROGOWA ZE SMAŻONYMI POMIDORAMI
Kostka twarogu półtłustego
2 pomidory
Oliwa, sól, pieprz kolorowy, wędzona papryka
Łyżka majonezu
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Pokroiłam i podsmażyłam na oliwie z przyprawami, rozgniotłam widelcem. Wystudziłam, dodałam do rozgniecionego twarogu, wymieszałam z łyżką majonezu.
PASTA JAJECZNA Z POREM I KISZONYM OGÓRKIEM
2 jajka ugotowane na twardo
1/3 pora ( jasna część)
2 kiszone ogórki
3-4 łyżki majonezu
Pieprz świeżo zmielony, sól, tymianek
Pora pokroiłam wzdłuż na kilka części i posiekałam drobno, nasoliłam na 15 minut, żeby zmiękł. Dodałam starte na grubej tarce kiszone ogórki i posiekane drobno jajka na twardo, Wymieszałam z majonezem , doprawiłam pieprzem z młynka i tymiankiem,
Na dużym płaskim talerzu ułożyłam obok 4 kawałki tostowego chleba. Posmarowałam pastą kurczakową, docisnęłam kolejnymi czterema kawałkami i na to dałam pastę jajeczną. Kolejne kawałki chleba posmarowałam pastę twarogową i przykryłam chlebem, dociskając. Na wierzchu i z boków posmarowałam majonezem, ozdobiłam keczupem jak tort kolorową masą. Ułożyłam do dekoracji plasterki pomidora i ogórka z ulubionej sałatki mojego syna- w koperkowo-cebulowym winegrecie.
Tort przegryzł się przez noc w lodówce i spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem przez solenizanta i domowników. Pasty pasowały do siebie smakowo a forma tortu zamiast zwykłych kanapek to doskonały pomysł na rodzinne ( i nie tylko ) świętowanie.
Drugi, słodki tort zrobiłam wykorzystując do masy jogurty Milandia z serkiem mascarpone, które dostałam do testowania. Jutro będzie wpis poświęcony tym jogurtom i tam będzie przepis.
Smacznego !
Oba torty są świetne:)
ale fajnie wyglądają ;)))
Iza, Wiosenko – dziękuję 🙂