Świderki ze szpinakiem i kurczakiem

Makarony konkursowe

 

Taką paczkę z Lubelli , zawierającą 14 produktów – przede wszystkim doskonałej jakości makarony , w tym sporo moich ulubionych pełnoziarnistych oraz kaszę gryczaną i mannę będę miała dla dwóch osób, które wygrają w konkursie. A jego przedmiotem będzie pomysł na wiosenny sos do makaronu. Nie musi być to dokładnie sos – mogę być dodatki, z którymi podacie makaron. Mile będą widziane zdjęcia , podesłane na adres grazyna0071@wp.pl. Pomysły na podanie wiosennego makaronu proszę podawać w komentarzach pod tym wpisem. Uwaga- u mnie komentarze są moderowane, toteż nie ukazują się od razu.

Konkurs trwa do końca przyszłego tygodnia, do soboty 3 maja. Następnego dnia ogłoszę wyniki i poproszę laureatów o podanie danych adresowych do wysyłki nagród.

A teraz na zachętę pełnoziarniste świderki z zielonym sosem ze szpinaku z dodatkiem szczawiu i mięty, dla mięsożerców jeszcze z kawałkami upieczonego kurczaka.

 

makaron ze szpinakiem i kurczakiem1

 

MAKARON ZE SZPINAKIEM, ZIELENINĄ I KURCZAKIEM

 

opakowanie pełnoziarnistych świderek

ok. 1/2 kg szpinaku

garść liści młodego szczawiu

dymka

2 gałązki świeżej mięty

garść rzeżuchy

upieczone udka z kurczaka

olej do smażenia

sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa

Makaron ugotowałam według przepisu. Umyty szpinak i zieleninę ugotowałam krótko w osolonej wodzie bez przykrycia, by nie straciły koloru, odcedziłam i zmiksowałam ale niezbyt dokładnie, nie na papkę.

Ostudzony  podsmażyłam na oleju z pokrojoną cieniutko cebulą dymką. Doprawiłam pieprzami i gałką muszkatołową. Wymieszałam z makaronem, dla mięsożerców dodałam pokrojone udka kurczaka. Posypałam po wierzchu rzeżuchą.

Taki zielony sos pasuje idealnie do pełnoziarnistego makaronu.

Teraz czekam na Wasze pomysły.

Smacznego !

 

makaron ze szpinakiem i kurczakiem

 

44 przemyślenia nt. „Świderki ze szpinakiem i kurczakiem

  1. Będę pierwsza dawno lepszego dodatku do makaronu nie robiłam,robi się szybko a smakuje…sama musisz się przekonać!
    Sos z cukinią i łososiem:
    1 cukinia
    1 pęczek koperku świeżego
    4 ząbki czosnku
    150 g wędzonego łososia
    250 g serka mascarpone
    sok z 1/2 cytryny
    5 łyżek oliwy
    sól himalajska do smaku
    pieprz kolorowy z młynka do smaku
    szczypta czubricy zielonej

    Cukinię myjemy-nie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę.W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy przeciśnięty przez praskę obrany czosnek,oraz pokrojoną cukinię i pod przykryciem dusimy około 7-8 minut aż cukinia zmięknie od czasu do czasu mieszając. Koperek siekamy a łososia kroimy na paski dodajemy do cukinii wyciskamy sok z cytryny dodajemy serek i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia.Zestawiamy z ognia doprawiamy czubricą ,pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podajemy z ciepłym makaronem od razu po przyrządzeniu.Mniam!
    Zdjęcie poleciało na maila.Pozdrawiam cieplutko*

  2. Witam Pani Grażynko 🙂
    Lekki dodatek do makaronu? Ciekawa sprawa! Bardzo podoba mi się taki konkurs 🙂
    Oto moja propozycja, mam nadzieję, że Panią zainteresuje.
    Ja gdy nie mam za bardzo ochoty na ciężki i syty obiad (przeważnie w upalne dni) wybieram makaron z lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym, brokułem, serem feta i płatkami migdałów.
    Sos to mieszanka gęstego jogurtu naturalnego, pieprzu, soli, bazylii i czosnku.
    Ugotowany makaron (najlepiej pełnoziarnisty!) mieszam w tym sosie, dodaję brokuła al’dente pokrojonego w różyczki, sypię posypaną w kostkę fetą, a na koniec posypuję prażonymi płatkami migdałów.
    Lekka, zdrowa propozycja! Uwielbiam 🙂
    Pozdrawiam cieplutko,
    Natalia

  3. Jak makaron to coś dla mnie ,wiosenny to z pietruszką :

    oliwa
    zielona pietruszka – pokrojona
    1-2 ząbki czosnku
    pieprz, sól

    Makaron gotujemy.
    W tym samym czasie rozgrzewamy oliwę , wrzucamy drobno posiekany czosnek, ale uważamy żeby za bardzo się nie zarumienił. Dolewamy odrobinkę wody z gotującego się makaronu- 4-5 łyżek. Dodajemy pieprzu. Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron i dużo pokrojonej pietruszki, troszkę dosmaczamy np. solą. Makaron mieszamy i lekko podsmażamy.

  4. Sos kalafiorowy

    Składniki : ( na 8 porcji )

    3 małe główki kalafiora ( około 700 g )
    6 szklanek bulionu warzywnego
    6 ząbków czosnku posiekanych
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soli
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta czarnego pieprzu
    1 łyżka oliwy
    1/4 szklanki kremówki
    1 szklanka wody w której gotował się makaron

    Kalafiorki dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w bulionie około 15 minut. Jednak im kalafior będzie miększy tym sos bardziej gładki i jedwabisty.

    Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek aż będzie miękki i czuć będzie jego zapach.

    Gotujemy makaron. Zachowujemy szklankę wody z gotowania.

    Do miski przekładamy ugotowanego kalafiora z 2 szklankami bulionu ( użyłam tego w którym się gotował ) dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Blenderujemy na gładki krem. W trakcie dolewamy powoli oliwę. Kiedy sos już jest gładki przelewamy go na patelnię na której wcześniej smażyliśmy czosnek. Dodajemy kremówkę, chwilę gotujemy na małym ogniu. Dolewamy wodę w której gotował się makaron. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

    Smacznego 🙂

    Pozdrawiam
    Justyna

  5. Na wiosenne dni również sprawdzi się dodatek pomidora i tuńczyka i mamy szybką makaronową lekką sałatkę polecam gorąco:

    Składniki
    20 dag makaronu muszelki
    2 duże pomidory malinowe
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    kilka listków świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku gotujemy na pół twardo.Odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia. Pomidory myjemy kroimy na małe cząstki,tuńczyka osączamy z zalewy,wszystko razem połączyć z makaronem. Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny,doprawić do smaku solą i pieprzem,listki bazylii umyć osuszyć pokroić ,dwie gałązki odłożyć do dekoracji .Sałatkę polać przyrządzonym sosem i wymieszać .Można ją schłodzić w lodówce kilka minut.Składniki się przegryzą i będzie smaczniejsza. Polecam i pozdrawiam cieplutko:)

  6. WIOSENNY MAKARON

    podam z grillowaną cukinią w plastrach, ze sporymi płatkami parmezanu, lekko skropione oliwą z oliwek i miodem akacjowym. Jadłam w formie sałatki, jednak myślę że mocno ciepły w formie obiadu też się sprawdzi 🙂

    pozdrawiam xoxox

  7. a ja z braku czasu przy dwójce dzieci +mąż;-)
    to czesto robie szybki sosik dla nas do makaronow pelnoziarnistych
    ser pleśniowy ok.20dkg.
    szpinak mrozony rozdrobiony 5bryLek
    pół lyzeczki masla
    makaron dowolny
    na masle rozmrazamy szpinak
    miedzy czasie gotujemy makaron al dente
    jak szpinak sie poddusi dodac ser rotopic
    jak skLadniki sie polacza dodac makaron
    szybko i smacznie
    pokecam a z racji tego ze plesniowe sa slone wiec soki nie potrzeba

  8. Dzień dobry,

    Ja proponuję mój smak z dzieciństwa – makaron ze serem:
    Składniki:
    250g makaronu, np. świderków
    200g twarogu
    200g waniliowego serka homogenizowanego
    cukier
    dżem

    Makaron gotujemy do miękkości. W tym czasie rozdrabniamy twaróg widelcem, dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Ugotowany i odcedzony makaron rozkładamy na talerze i na wierzch kładziemy masę z twarogu i serka homogenizowanego. Dekorujemy łyżeczką dżemu. Dla niektórych smakoszy danie może wydawać się za mało słodkie więc możemy dodatkowo posypać cukrem. Smacznego!

  9. Spaghetti z kurczakiem w sosie miętowym, podane na carpaccio z buraka i pomarańczy.

    Składniki:
    (porcja dla 2 osób)

    – 200 g makaronu spaghetti
    – 1 ugotowany burak
    – 1 pomarańcza
    – 1 cebula
    – 1 pierś z kurczaka
    – 200 g śmietanki kremówki
    – garść mięty
    – 40 g sera typu feta
    – sól
    – pieprz

    Ugotowanego i przestudzonego buraka oraz obraną pomarańczę kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni. Cebulę kroimy drobno w kostkę, podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy śmietankę oraz pokrojone drobno listki mięty. Sos doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Ugotowany makaron nakładamy na carpaccio, polewamy miętowym sosem, układamy kurczaka. Całość posypujemy serem feta.

  10. To ja proponuję spaghetti z jogurtowym sosem z awokado:
    Składniki
    – 500 g makaronu spaghetti,
    – 3 dojrzałe awokado,
    – 300 ml gęstego jogurtu,
    – sok z połowy cytryny,
    – 2 ząbki czosnku,
    – 1 brokuł,
    – 300 g pomidorków koktajlowych,
    – garść prażonych pestek dyni,
    – sól, pieprz
    Brokuła dzielimy na różyczki, obgotowujemy przez 7-20 minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
    Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i jogurtem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy al dente. Polewamy sosem. Dekorujemy różyczkami brokuła i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Posypujemy prażonymi pestkami dyni.
    Gotowe!

  11. Witam! Uwielbiam makarony i jem ich naprawdę sporo – zazwyczaj jako sałatka do pracy. Polecam szczerze „pesto” ze świeżego szpinaku. Za chwilę pojawi się taki młody z ogródka, idealny!

    Wystarczy porządną garść szpinaku umieścić w blenderze, dorzucić duży ząbek czosnku, dolać chlust oliwy lub oleju z pestek winogron, sól i pieprz do smaku, niewielki (około 50g) kawałek sera żółtego, ze dwie łyżki podprażonych pestek słonecznika, dyni lub akurat takich pestek/orzechów jakie mamy w domu. Miksujemy wszystko na papkę a jesli jest za sucha, dolewamy odrobinę oliwy. Mieszamy z ugotowanym makaronem Pełne Ziarno Lubella. Na górze układamy plastry marynowanej mozzarelli.

    Marynowana mozzarella:
    Mozzarellę kroimy w plastry, układamy w pojemniku, polewamy obficie oliwą/olejem, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sporą szczyptę pieprzu, sól do smaku, pół papryczki chili, skórkę startą z cytryny. Tak doprawiony ser wstawiamy do lodówki na noc. Dodatek do makaronu lub samodzielna przekąska gotowa! Możemy od razu zrobić więcej takiej mozzarelli i przechowywać ją w lodówce – wystarczy wtedy tylko wlac tyle oleju, aby przykrył ser. Smacznego! 🙂

  12. Sałatka makaronowa

    Składniki

    1 opakowanie makaronu ( dowolny )
    1 pęczek zielonej pietruszki
    0,5 słoika papryki konserwowej
    4 konserwowe ogórki
    1 mały słoiczek pieczarek w occie lub soli
    5 łyżek majonezu
    20 dag szynki konserwowej
    sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Dać do miski.Pietruszkę posiekać. Paprykę, pieczarki, ogórki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu. Do składników w misce dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

  13. Makaron po chłopsku

    Super, szybkie danie jednogarnkowe, którym nie pogardzi żaden mężczyzna

    Składniki

    1 opakowanie makaronu (kształt dowolny)
    0,5 kilograma białej kapusty
    0,5 kilograma pieczarek
    2 cebule
    1 cukinia
    2 marchewki
    6 kiełbas śląskich
    olej do smażenia
    1 szklanka wody
    200 g kwaśnej śmietany
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Sposób przygotowania

    Kiełbasę pokroić w pół plasterki. Kapustę poszatkować. Pieczarki opłukać, pokroić na plasterki. Cebule obrać, pokroić w piórka. Cukinie umyć, pokroić w pół plasterki. Marchewki obrać, umyć, pokroić w słupki. Wszystko po kolei smażyć na rozgrzanym oleju. Przekładać do garnka. Makaron ugotować al dente, odcedzić i dodać do przesmażonych warzyw i kiełbasy. Śmietanę, koncentrat, musztardę i przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać i przelać do garnka z makaronem.Wszystko dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 10 minut. Uważać, żeby się nie przypaliło. Podawać na gorąco.

  14. „Kokardkowa sałatka”

    Szybka i smaczna sałatka makaronowa

    Składniki

    400 g makaronu kokardki
    1 słoik papryki konserwowej
    1 słoik ogórków konserwowych
    6 jajek
    1 puszka groszku konserwowego
    400 ml majonezu
    sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, ostudzić. Groszek konserwowy odcedzić z zalewy. Paprykę, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.

  15. Spaghetti z chorizo i cukinią

    Bardzo bardzo smaczne danie

    Składniki

    0,5 opakowania makaronu spaghetti
    100 g chorizo w plasterkach cienko pokrojonych
    200 g pomidorków koktajlowych
    1 mała cukinia
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 szklanka passatty pomidorowej lub przecieru z pomidorów
    100 g oliwek
    2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    2 łyżki ziół prowansalskich
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    olej do smażenia

    Sposób przygotowania

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Pomidorki umyć, poprzekrawać na pół. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim cukinię. Usmażoną przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu smażyć kolejno chorizo i połowę pomidorków koktajlowych. Przełożyć do cukinii. Dodać passattę pomidorową, Pomidory z puszki oraz przyprawy. Poddusić wszystko razem ok 10 minut na średnim ogniu. Na talerz wykładać porcjami makaron, polać sosem i posypać resztą pomidorków koktajlowych oraz oliwkami.

  16. Ostatnią moją propozycją na ciepłe wiosenne letnie dni jest spaghetti zapieczone w pomidorze lekko i nie banalnie!
    4 duże pomidory
    10 dag makaronu spaghetti
    5 dag parmezanu
    2 jajka
    1/2 łyżeczki ziół włoskich-majeranek,oregano.bazylia,rozmaryn
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    natka pietruszki do dekoracji

    Makaron spaghetti łamiemy na pół ,gotujemy all dente w osolonym wrzątku,odcedzamy i osączamy na sicie,zostawimy do wystygnięcia. Pomidory myjemy ścinamy wierzch około 2 cm,ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć środek-pozostałość użyć np do zupy pomidorowej. Parmezan zetrzeć drobniutko na tarce,jajka roztrzepać w miseczce,wsypać ser i wymieszać,doprawić masę jajeczną solą i pieprzem. Wydrążone pomidory wyłożyć makaronem zalać masą jajeczną posypać ziołami włoskimi,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiekać około 20-25 minut aż masa jajeczna się zetnie. Udekorować przed podaniem świeżą taką pietruszki.
    Życzę smacznego …zdjęcie poleciało na maila:)

  17. Słońce kojarzy nam się się z mnóstwem słońca i soczyście zieloną trawą, stąd też pomysł na połączenie tych kolorów w „słonecznym” sosie z siekanym kurczakiem, kukurydzą i dużą ilością curry z dodatkiem świeżego koperku lub natki pietruszki. Prosty, szybki i aromatyczny sos. Zdjęcie przesłaliśmy na maila. Pozdrawiamy!

    MAKARON W SOSIE CURRY Z KURCZAKIEM, KUKURYDZĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI

    SKŁADNIKI:
    • makaron z mąki durum (400g)
    • pierś z kurczaka (300 g)
    • ser topiony śmietankowy (100 g)
    • kukurydza w puszce (połowa puszki)
    • śmietana18% (300g)
    • cebula (1 duża)
    • czosnek (2 ząbki)
    • masło do smażenia
    • curry (2 łyżeczki)
    • oregano (pół łyżeczki)
    • świeże zioła – natka pietruszki, koperek lub kolendra (pół pęczka)
    • pieprz, sól

    1. Na maśle podsmażamy czosnek z cebulą.
    2. Na tym etapie warto wstawić wodę na makaron, aby był gotowy równocześnie z sosem, który będzie gotowy w ok. 15 min.
    3. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i siekamy na drobną papkę. Następnie posypujemy je przyprawami (curry, oregano, pieprz i sól) i dorzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem. Obsmażamy całość ok. 4-5 min, tak aby posiekany kurczak był nadal soczysty, a nie suchy.
    4. Do garnka dorzucamy serek topiony, mieszamy i podgrzewamy aż do jego rozpuszczenia.
    5. Następnie dorzucamy kukurydzę i wlewamy śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy ok. 3 min. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, wyłączamy palnik.
    6. Siekamy świeży koperek lub natkę pietruszki, dorzucamy do garnka i mieszamy (można zostawić nieco ziół do ozdoby talerza).
    7. Podajemy, nalewając gorący sos na odcedzony makaron i ew. ozdabiamy resztką ziół.

  18. Pieczarkowe gniazdo
    Składniki 2 porcje:
    kostka rosołowa,
    makaron spaghetti pełne ziarno,
    12 średnich pieczarek,
    woda,
    1 łyżka masła,
    1 średnia cebula,
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
    10 g sera gouda,
    3 łyżki groszku konserwowego,
    sól, pieprz, majeranek,
    suszony czosnek i papryczka chili,
    50 g serka kremowego topionego,
    świeży lubczyk i bazylia,
    oliwki czarne i zielone.

    Przygotowanie:
    SOS: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość smażymy. W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebula i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili.
    W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente.
    Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki i świeżej bazylii. Smacznego.

  19. Makaron z szpinakiem i kurczakiem

    400 g makaronu świderki
    450 g szpinak mrożony z śmietaną
    2 piersi z kurczaka
    100 ml kremówki
    3 ząbki czosnku
    sól morska prowansalska
    pieprz kolorowy
    olej rzepakowy do smażenia
    kulki mozzarelli

    Przygotowanie:
    Piersi czyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i kolorowym pieprzem. Podsmażyć do miękkości na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażyć do odparowania namiaru płynu. Wlać śmietankę, dodać mięso, ugotowany makaron i wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem na górę dodać przekrojone kulki mozzarelli.

  20. Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem

    250 g makaronu drobne muszelki
    300 g pieczarek
    2 piersi z kurczaka
    2 cebule
    1 szkl śmietanka 30%
    2 żółtka
    sól morska ziołowa w młynku
    pieprz czarny w młynku
    ognista mieszanka przypraw w młynku
    olej rzepakowy

    Przygotowanie:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na niewielkiej ilości oleju poddusić i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki. Podsmażone doprawić solą morską i pieprzem. Wymieszać z cebulką. Piersi pokroić w kostkę doprawić do smaku solą morską z ziołami, pieprzem, ognistą mieszanką i podsmażyć do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną lub olejem. Na dno wyłożyć trochę makaronu, pieczarki z cebulą, kawałki kurczaka i resztę makaronu. Do śmietany dodać żółtka, doprawić solą morską z ziołami, pieprzem i rozmieszać. Wlać do zapiekanki. Naczynie przykryć pokrywką lub owinąć folią aluminiową i zdjąć 15 przed wyjęciem z pieca. Zapiekać w piekarnika nagrzanym na 180 st około 40 min.

  21. Sałatka makaronowa

    250 g makarony drobne muszelki
    150 g papryki konserwowej
    200 g ogórków kiszonych
    0,5 puszki kukurydzy
    0,5 puszki groszku
    1 łyżka koperku
    2-3 łyżki majonezu
    pieprz czarny w młynku
    sól

    Przygotowanie:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odsączyć. Ogórki kiszone obrać z skórki i pokroić w kostkę. Paprykę konserwową pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Dodać koperek oraz pokrojone i odsączone warzywa do makaronu, przemieszać. Dodać majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Sałatkę przykryć folią i odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia smaków. Przed podaniem ponownie wymieszać ewentualnie ponownie doprawić.

  22. Makaron z sosem dyniowym i parmezanem

    200 g makaronu świderki
    1,5 łyżki masła
    0,5 mniejszej cebuli
    250 g dyni
    50 ml śmietany słodkiej 18%
    parmezan
    gałka muszkatołowa
    sól morska w młynku
    zielona pietruszka

    Przygotowanie:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim ogniu podgrzewać nie dopuszczając by cebula zbrązowiała około 8 min. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pod przykryciem od czasu do czasu mieszając dusić do miękkości dyni. Wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu, zagotować.Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą morską. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz polać sosem dyniowym, posypać parmezanem i udekorować zieloną pietruszką.

  23. Zapiekanka mięsno makaronowa

    0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    1 cebula mniejsza
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    pieprz ziołowy
    majeranek
    Sos beszamelowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła
    1,5 szk mleka
    sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku
    300 g makaronu świderki
    300 g sera żółtego

    Przygotowanie:
    Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie.
    Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 10 – 15 min do częściowego odparowania płynów.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami – makaron, mięso, sos, kończymy makaronem.
    Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st na około 20 min.

  24. Pulpety z makaronem

    500 g karkówki
    1 jajko
    1 cebula
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    sól, pieprz do smaku
    300 g makaronu rurki
    1 por
    250 g pieczarek
    250 ml śmietany kremówki
    2 żółtka
    sól,pieprz do smaku
    olej do smażenie

    Pulpety z makaronem – PRZYGOTOWANIE:

    Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę,paprykę i doprawić do smaku. Na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.

  25. Na wiosnę proponuję szybki, prosty i bardzo smaczny makaron z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, całość zatopiona w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron tagliatelle lub pappardelle, świeży szpinak, przepyszne kurki z polskich lasów, włoskie orzechy i dobrej jakości kremową śmietankę 30%. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe, w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy tyle słodkiej śmietanki, aby powstał sos. Do sosu dodajemy świeży szpinak. Całość krótko gotujemy i łączymy z makaronem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Możemy posypać tartym parmezanem lub kozim serem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  26. T ojeszcze jeden: farfalle z kurczakiem i szparagami
    Składniki:
    – 500 g zielonych szparagów,
    – sok z dwóch cytryn,
    – 500 g makaronu ugotowanego al dente(niekoniecznie farfalle),
    – 250 g sera mascarpone,
    – 2 ugotowane piersi z kurczaka,
    – szczypta gałki muszkatołowej,
    – 100 g szynki delikatnie wędzonej,
    – szczypior do posypania,
    – sól, pieprz

    Oczyszczone szparagi kroimy w kawałki, oddzielamy główki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, główki wrzucamy dopiero pod koniec gotowania. Odsączamy i odkładamy na bok.
    Ser mascarpone rozpuszczamy w rondlu. Dolewamy do niego sok z cytryny, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotujemy przez 5-7 minut. Dodajemy obgotowane szparagi i kurczaka. Mieszamy i podgrzewamy.
    Przygotowanym sosem polewamy makaron. Posypujemy szczypiorem i szynką pokrojoną w kostkę.

  27. Wiosenne makaronowe szaleństwo z warzywami
    SKŁADNIKI:
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    100 g cukinii
    1/2 cebuli białej
    2 cieniutkie paróweczki drobiowe
    1 ząbek czosnku
    makaron
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól ziołowa do smaku
    pieprz do smaku

    PRZYGOTOWANIE:

    Papryki i cukinie pokroić w kostkę, cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę bądź posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i czosnek i zeszklić, dodać paróweczki i podsmażyć chwilkę, następnie dodać paprykę i cebulę i podsmażyć 5 minut. Doprawiamy solą ziołowa i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron – całość mieszamy i podpiekamy przez około 3-4 minuty. Smacznego 🙂

  28. Makaron durum z kurczakiem papryką i cukinią
    SKŁADNIKI:

    15 dag makaronu spaghetti durum
    25 dag filetu z kurczaka
    1 mała cukinia
    1 mała papryka
    1 cebula
    1 łyzka oleju rzepakowego
    sól ziołowa do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    sól

    PRZYGOTOWANIE:

    Makaron durum gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ją szklimy. Dodajemy paprykę i podsmażamy 5 minut po czym dodajemy cukinię i dusimy razem 5 minut. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka dodajemy do warzy i podduszamy w nich przez 7 – 8 minut, Dodajemy makaron, całość podduszamy razem na niewielkim ogniu przez 2 -3 minuty mieszając do połączenia składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.