Bardzo lubię okres, kiedy jest młoda kapusta i robię ją i na ciepło i na zimno. Na ciepło przeważnie z jabłkami ( pokazywałam rok temu) a surówki z różnymi dodatkami. Dziś znalazłam w lodówce pół białej rzodkwi ( świetny i bardzo zdrowy dodatek do surówek), czerwoną paprykę i otwarty słoik kiszonych ogórków i zrobilam z tego pyszną letnią surówkę pełną witamin.
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z BIAŁĄ RZODKWIĄ I OGÓRKIEM KISZONYM
jasny środek młodej kapusty
1/2 białej rzodkwi
mala czerwona papryka
2 kiszone ogórki
łyżka posiekanego koperku
łyżka oliwy
3 łyżki soku z kiszonych ogórkow
szczypta cukru
sól, pieprz świeżo zmielony
pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Kapustę poszatkowałam, posoliłam solidnie i zostawiłam na 20 minut, żeby zmiękła i stała się soczysta.
Paprykę pokroiłam w kostkę, białą rzodkiew i ogórki starłam na grubej tarce. Wymieszałam to z kapustą, dodałam posiekany koperek i przyprawy, w tym szczyptę cukru dla złąmania kwaśnego smaku sosu. Z oliwy i soku z ogórków zrobiłam sos mieszając widelcem, polalam, wymieszałam i wstawiłam do lodowki na 15 minut, żeby się „przegryzło”.
Surówkę jedliśmy do pieczonego kurczaka z ryżem i było to doskonałe uzupełnienie letniego obiadu. Dobrze pasuje też do mięsa z grilla. Smacznego !
Pycha:). Taka surówka kojarzy mi się z moją babcią (czyli bardzo pozytywnie:)
Fajny i zdrowy przepis. Niezwłocznie muszę wypróbować 🙂
A polecam, polecam- same witaminy 🙂
Pyszna i zdrowa, w tygodniu na pewno spróbuję w Twojej wersji 🙂
Uwielbiam takie surówki:) Idealna 🙂
podoba mi się w tej surówce dodatek rzodkiewki 🙂
bardzo lubię takie surówki…;)