Początek wiosny ( dziś ? jutro ? ) zobowiązuje, więc teraz coś lekkiego i smacznego. Sałatka o kontrastowych smakach, na bazie kapusty pekińskiej , z łagodną czerwoną cebulką i szczypiorkiem . Do tego ser mozzarella i słodka gruszka, a dla dodania chrupkości nieco orzechów na wierzchu. Całość wykończona sokiem z limonki , doprawiona białym i ziołowym pieprzem. Pycha !
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, MOZZARELLĄ I ORZECHAMI
kilka liści kapusty pekińskiej
czerwona cebula
szczypiorek
2 gruszki
kulka mozzarelli
kilka orzechów włoskich
łyżka soku z limonki
sól, pieprz biały i ziołowy
Liście kapusty pekińskiej porwałam na kawałki, posoliłam lekko i rozłożyłam na talerzu. Gruszki pokroiłam w ósemki, rozłożyłam na kapuście a pomiędzy porozrzucałam pokrojoną mozzarellę. Cebulę pokroiłam w kosteczkę , dodałam szczypiorek i lekko posoliłam. Posypałam tym sałatkę, skropiłam sokiem z limonki, posypałam pieprzem jednym i drugim. Na koniec dorzuciłam kawałki włoskich orzechów. Odstawiłam na 20 minut do lodówki dla nabrania smaku.
Sałatka wyszła pyszna, przyprawy połączyły składniki w harmonijną całość, orzechy przyjemnie chrupały. Polecam na lekką wiosenną kolację .
Smacznego !
Wygląda pysznie, uwielbiam połączenia z owocami, ja właśnie wcinam ze świeżym ananasem 🙂
Pozdrawiam 🙂
ja też takie lubię 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
Mnie też podoba się połączenie smaków . I te chrupiące orzeszki, mniam 🙂
Lubię łączyć kontrastowe smaki 🙂
jaka fajna lekka sałatka
Iza, polecam 🙂
wygląda świetnie:) ja dodałabym jeszcze kiwi:)