Sałatka owocowa z jagodami

saljag

Korzystam z sezonowych owoców i robię sałatki owocowe. Ta jest z dodatkiem banana, poza tym kupione jagody i to, co znalazłam w ogródku : jabłka, maliny, czerwone i białe porzeczki. T0 wszystko polane jest słodkim zagęszczonym sokiem jabłkowym. Nie będę podawała specjalnego  przepisu – ot, obrać i pokroić co do pokrojenia, wymieszać z sokiem i gotowe.

 

saljago

 

JABŁKOWY KONKURS Z NAGRODAMI

 

Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie, mam wysyp papierówek i słodkich letnich jabłek. Na blogu prezentowałam sporo dań z nimi, ale szukam nowych inspiracji. Chciałabym Was poprosić o pomysły na dania z udziałem jabłek, które nie są ciastami. Mile widziane będą jabłka też na wytrawnie, w sałatkach i co tylko Wam przyjdzie do głowy.

Nagrodą będą trzy porcje chipsów jabłkowych domowej roboty, których produkcję uruchomię niebawem za pomocą suszarki do owoców i warzyw. Chipsy można zobaczyć tutaj : klik, klik

Pomysły z przepisami na dania jabłkowe proszę zostawić w komentarzach pod tym wpisem do niedzieli 22 lipca włącznie. Wybiorę trzy, które mi najbardziej przypadną do gustu, albo wylosuję, jeśli będzie takich dużo.

Miło mi tez będzie, jeśli polubicie Grażyna gotuje na Facebooku

A na zachętę – zdjęcie jednej z moich jabłonek – już historyczne , bo pod wpływem ciężaru owoców i wichury duża gałąź się złamała…

 

jablonka

14 przemyśleń nt. „Sałatka owocowa z jagodami

  1. Chutney jabłkowy

    1/2 kg jabłek
    1 cebula
    pomarańcza
    5 dag rodzynków
    1/2 papryczki chili
    10 dag cukru
    1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
    1/2 szklanki octu jabłkowego
    sól pieprz imbir

    Jabłka i pomarańczę umyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, usunąć pestki. Dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz ocet jabłkowy. Gotować na małym ogniu 15 min,. a następnie dodać cukier, rodzynki, sól, pieprz, chili, imbir. Gotować około godziny, aż do uzyskania gęstej masy. Na końcu wymieszać z musztardą i rozłożyć do wyparzonych słoiczków. :)))

  2. Grazynko, najpyszniejszy z dodatkiem jabłek jest ryż z dodatkiem cynamonu.:)

    Składniki na masę ryżową:
    *1 szklanka ryżu
    *3,5 szklanki mleka
    *4 łyżki cukru
    *cukier waniliowy
    *szczypta soli

    Składniki na masę jabłkową:
    *4 jabłka
    *3 łyżki cukru
    *2 łyżeczki cynamonu

    Wykonanie:
    Ryż zalać szklanką mleka i gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia. Dolać kolejno 2 szklanki mleka, gotować w ten sam sposób, do wchłonięcia. Do ostatniej porcji mleka dodać cukier, sól i cukier waniliowy, wymieszać i wlać do gotującego się ryżu. Ryż powinien być miękki, ale nie jak papka.
    Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, wrzucić do garnuszka i podsmażyć z cukrem i cynamonem.
    Podawać na ciepło 🙂

    I jeszcze jabłka z kruszonką, proste i takie pyszne:

    Składniki:
    *1,5 kg jabłek
    *2 łyżki rodzynek
    *2 łyżki rumu lub amaretto
    *1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Kruszonka:
    *90 g masła
    *125 g mąki
    *80 g cukru pudru (dałam cukier brązowy)
    *szczypta soli

    Wykonanie:
    Rodzynki włożyć do miseczki, zalać alkoholem, wymieszać i odstawić.
    Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.
    Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne (14 x 17 cm) grubo wysmarować masłem.
    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
    Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nie będzie nadal zarumieniony, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec na złoty kolor jeszcze kilka minut.
    Smacznego 🙂

    Ciasto jabłkowe z masą marcepanową:

    Składniki:
    *300 g pasty migdałowej (marcepan)
    *110 g cukru
    *125 g masła o temperaturze pokojowej
    *3 jaja
    *120 g mąki
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia
    *2 łyżeczki cukru waniliowego
    *100 ml creme fraîche (dałam śmietanę 30%)
    *2 duże jabłka,
    *2 łyżki syropu golden syrup
    *1-2 łyżeczki cynamonu
    *troszkę cukru brązowego do posypania wierzchu ciasta

    Wykonanie:
    Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać masło i ubić na puszysty krem. Dodawać po 1 jaku, za każdym razem bardzo dokładnie ucierając. Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo wsypywać do masy i dokładnie ucierać. Na końcu dodać cukier waniliowy i śmietanę, całość wymieszać.

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Jabłka obrać, pokroić, wymieszać z cynamonem i syropem. Ciasto przelać do tortownicy, a na wierzchu wyłożyć równomiernie jabłka. Ja posypuję jabłka cukrem brązowym.
    Piec w temperaturze 175 °C przez 45-50 minut.
    Można podawać z lekko słodzona bitą śmietaną, sosem waniliowym, lodami, mascarpone wymieszanym z cukrem waniliowym itp.

  3. Naleśniki z musem jabłkowym

    2 szklanki mąki,
    1 szkl.mleka,
    1 szkl.wody gazowanej
    3 jajko,
    szczypta soli,
    1/4 szklanki oleju do smażenia
    domowy mus jabłkowy
    3 jajka ubić z solą, dodać 2 szkl. mąki, po 1 szkl. wody i mleka, dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Na każdy naleśnik kładziemy po 2 łyżki musu jabłkowego. Naleśniki są bardzo sycące, więc powinniśmy liczyć po 2-3 naleśniki na głowę.
    zdjęcie
    http://straga.blox.pl/2012/03/Nalesniki-z-musem-jablkowym.html

  4. Ja podam 3 przepisy.

    Placki Eli z jabłkami i majerankiem

    2 kg ziemniaków
    80 dkg jabłek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 czubata łyżka majeranku
    4 jajka
    8 łyżek mąki pszennej
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce z małymi oczkami i odcisnąć.Odciśnięty sok z ziemniaków odstawić.Po kilku minutach zlać sok a powstałą skrobię dodać do ziemniaków.Jabłka umyć,obrać ze skórki i usunąć gmiazda nasienne.Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.W razie potrzeby odcisnąć z soku.Cebule zetrzeć na miazgę,czosnek przecisnąć przez praskę.Do utartych ziemniaków dodać jabłka,majeranek,cebulę,czosnek,jajka i mąkę.Doprawić masę solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,nakładać małą chochelką ciasto i smażyć z obu stron,aż placki będą rumiane i chrupkie.Placki kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem,żeby je odsączyć z tłuszczu.Smacznego!

    Kaszanka w jabłkach Eli

    7 jabłek
    sok z cytryny
    3 kaszanki(krupnioki)
    1 cebula
    2 łyżki smalcu
    sól,pieprz
    folia aluminiowa
    olej do posmarowania folii

    Z jabłek ściąć czubki z ogonkiem.Jabłka wydrążyć,zostawiając 5 milimetrowe ścianki i skropić sokiem z cytryny.Z wydrążonych środków usunąć gniazda nasienne,a resztę pokroić w kostkę.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę,pokrojone jabłka,sól,pieprz i przesmażyć.Dodać kaszankę obraną z osłonek i smażyć razem.Ostudzoną kaszankę włożyć do jabłek( z czubkiem),przykryć czapeczkami z ogonkiem i zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną olejem.Piec na gorącym grillu około 30 minut.Smacznego!

    Sałatka śledziowa w jabłkach Eli

    8 jabłek
    1 filet śledzia solonego(nie moczyć)
    2 ziemniaki ugotowane
    1 marchewka ekologiczna
    1/4 średniego selera ekologicznego
    2 jajka bio ekologiczne
    2 ogórki konserwowe
    1 mała cebula
    3 łyżki majonezu
    pieprz

    Ziemniaki,marchewkę i seler ugotować do miękkości bez soli.Jajka ugotować na twardo.Ziemniaki jarzynki,śledzia,jajka,ogórki i cebulę pokroić w kostkę.Dosmaczyć pieprzem,dodać majonez,wymieszać.Sałatkę włożyć do lodówki na 5 godzin,żeby się przegryzła.Z jabłek zciąć czapeczki z ogonkami.Jabłka ostrożnie wydrążyć zostawiając 6 mm grube ścianki.Środki jabłek(bez gniazd nasiennych)pokroić,dodać do sałatki.Sałatką napełnić wydrążone jabłka(z lekkim kopczykiem) i przykryć czapeczkami.Smacznego!

  5. Pierwsza myśl to chutney pomyślałam, ale po pierwsze nie mam przepisu a po drugie widzę że już mnie ktoś ubiegł.
    Druga myśl kurczak pieczony, u mnie to jakieś „zboczenie” ale piekę kurczaka na setki sposobów (z miodem, pigwą, w curry) piekłam też z jabłkami uwielbiam mięsa na półsłodko.
    Trzecia myśl to moja ulubiona i niezawodnie pyszna szarlotka z kaszą manną, tzw szarlotka sypana. Z największą przyjemnością zostawię te przepisy, chociaż obawiam się że jestem mało oryginalna.
    Przepisy pochodzą z mojego bloga kulinarnego.

    …………….
    Kurczak pieczony z jabłkami
    http://conaobiad.wordpress.com/2012/02/03/kurczak-pieczony-z-jablkami/
    – 3 udka
    – 2 winne jabłka
    – słodka papryka
    – sól

    – 200ml wody

    Kolejny kurczak paluszki lizać! Proste i smaczne danie. W dodatku samo się piecze!

    Udka przekrój na pół. Przypraw papryką i solą. Włóż do naczynia, “powtykaj” cząstki jabłek. Dodaj wodę do naczynia z mięsem.

    Piecz w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 1h. Zajrzyj kilka razy i podlewaj sosem który się wytworzył.

    Miękkie, soczyste i aromatyczne:)

    …………..
    Szarlotka sypana
    http://conaobiad.wordpress.com/2011/08/29/szarlotka-super-latwa-i-szybka/
    – 1 szklanka mąki
    – 1 szklanka kaszki manny
    – 1 szklanka cukru
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 2 łyżeczki cynamonu

    – 1kg jabłek
    – 200g masła

    Ciasto jest niebywale proste do zrobienia, mieszasz produkty sypkie bardzo dokładnie, wysyp połowę na przygotowaną blachę, jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż na ciasto lekko wygładzając, resztę ciasta wysyp na jabłka. Masło cienkimi plastrami układaj na wierzchu ciasta. Piecz w 180 stopniach 1h. Użyłam tortownicy 21cm.

    Sporo tego masła, wiem, stosowałam się jednak do oryginalnego przepisu z książki, dopiero później wyszukałam na internecie że koleżanki dają 1/2 masła a nawet 1/4. Jednak i z taką ilością jest rozpływające się w ustach:)

    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.