Naszła mnie ochota na jakąś lekką a smaczną sałatkę z konkretnymi dodatkami. W lodówce miałam sałatę lodową i masłową, rzodkiewkę i dymkę ze szczypiorem. Do takiego zestawu lubię sos z jogurtu naturalnego i musztardy. Aby wzbogacić sałatkę w białko dorzuciłam trochę mozzarelli i kawałki wędzonych szprotek. Nieco przypraw i ziół – wyszła pyszna wiosenna sałatka, taka, na jaką miałam akurat ochotę.
SAŁATA Z RYBĄ I MOZZARELLĄ W JOGURTOWYM SOSIE
kilka liści sałaty lodowej
kilka liści sałaty masłowej
3-4 rzodkiewki
dymka ze szczypiorem
mała czerwona cebula
1/2 kulki mozzarelli
kilka wędzonych szprotek
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
łyżka oliwy
łyżeczka musztardy
sól morska, pieprz z młynka
estragon, tymianek ( suszone)
Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy posiekaną dymkę, solimy. Łączymy jogurt z oliwą i musztardą i z tym sosem mieszamy sałaty. Na wierzchu układamy półplasterki rzodkiewki, kawałki sera i szprotek. Solimy lekko, posypujemy pieprzem z młynka i ziołami. Uzupełniamy sałatkę posypując posiekaną czerwoną cebulą i szczypiorkiem.
Wszystkie składniki pasują do sosu, sałatka ma ciekawy i ożywczy smak a dzięki dodatkowi sera i ryb może stanowić samodzielne danie, choćby na dzisiejszą kolację.
Smacznego !
Ze szprotkami mam odwieczny problem – uporczywie obieram je z ości…
Z tego powodu, mimo, że bardzo lubię, jadam je niezmiernie rzadko.
I jak tu teraz żyć, kiedy narobiłaś mi takiego smaka? 😉
Madziu, zastąp szprotki inna rybką 🙂
Fajna wiosenna sałatka 🙂
Na taką miałam ochotę 🙂
podoba mi się taka sałatka z ryba 😉
Jest lekka ale pożywna 🙂