Kiedy robię smażone ryby, przeważnie jest problem z sosem – moi Panowie uwielbiają ziemniaczki z sosem i musi być taki i do ryby. Estragon, to moje ulubione zioło do ryb i bardzo do nich pasuje. Na patelni po smażeniu robię więc zasmażkę z przyprawą do ryb i rozprowadzam ją wodą lub bulionem, dodając aromatyczną przyprawę.
MINTAJ W PANIERCE Z SOSEM ESTRAGONOWYM
ok. 1/2 kg filetów z mintaja
sok z cytryny
sól, pieprz
mąka, przyprawa do ryb
olej do smażenia
SOS ESTRAGONOWY
2 łyżki oleju
czubata łyżka mąki
łyżeczka przyprawy do ryb
szklanka wody lub bulionu
łyżeczka estragonu
sól, pieprz
Filety skropiłam sokiem z cytryny i pokroiłam. Po 15 minutach posypałam je solą i pieprzem. Na talerzu zmieszałam kilka łyżek mąki z łyżką przyprawy do ryb, maczałam w tym kawałki filetów z obu stron i kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyłam po kilka minut z obu stron. Odłożyłam na podgrzany talerz.
Na patelnię po rybach wlałam nieco oleju, gdy się rozgrzał, wsypałam mąkę i przyprawę oraz pieprz i podsmażyłam, robiąc rumianą zasmażkę. Rozprowadziłam ją zimnym bulionem ( można wodą) i mieszając zagotowałam, aż zrobił się apetyczny sos. Wystarczyło dodać estragon, zamieszać i zagotować – sos do ryb był gotowy, ku zadowoleniu męskiej części rodziny !
O swoich kulinarnych eksperymentach i gotowaniu opowiedziałam reporterce portalu gotujmy.pl. Można to przeczytać tutaj : klik, klik.
Smacznego !
mniam!
i gratuluję wywiadu !
Ulka, dzięki 🙂
Pyszna ryba, na talerzu wygląda fantastycznie i jeszcze wywiad się trafił 🙂 Gratuluje 🙂
Dziękuję 🙂
Rybka wygląda przepysznie :)))
Gratuluje wywiadu 🙂 świetne przepisy autorskie i rybka także 🙂
Iza, Ola – dziękuję 🙂
Gratuluje wywiadu a rybka bardzo zachęcająca 🙂
Fajne przepisy masz tutaj. Super !
Wiesz Ty co, Moja Kumo? Zachęciłaś mnie tym sosem 🙂
Oczko, bo pyszny jest 🙂
pyszna ryba! podoba mi się Twój nowatorski estragonowy sos :]
i gratuluję wywiadu. oj, Grażynko, aleś Ty się medialna zrobiła!
Gratuluję wywiadu:)
Estragon bardzo lubię i chętnie zrobię taki sosik:)