Porzeczkowy wafelek

Lubię mieć w domu suche wafle. Gdy ktoś ma ochotę na coś słodkiego, wystarczy je przełożyć dżemem lub miodem albo polewą czekoladową i szybki deser gotowy.
W sobotę byłam w kiepskiej formie a wypadało coś zrobić na podwieczorek. Zostały mi dwa ostatnie wafle, ale sam dżem do przełożenia to wydało mi się zbyt mało. Zrobiłam polewę taką, jak do czekoladowej , lecz zamiast kakao, dodałam domowy dżem porzeczkowy. Polałam nią wierzchni wafel, a do środka dodałam mleka w proszku , tworząc pyszną, lekką  masę.

WAFLE Z MASĄ PORZECZKOWĄ

2 duże wafle
2 łyżki masła
łyżka mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
ok. ½ szklanki mleka w proszku
Masło, mleko i cukier rozpuszczamy ( można w kuchence mikrofalowej, 2 -3 min na 600 w) i dokładnie mieszamy. Dodajemy dżem i rozprowadzamy , najlepiej trzepaczką-rózgą, żeby się równo rozprowadził. Odlewamy ½ szklanki polewy na górny wafel, do reszty dodajemy stopniowo mleko w proszku, mieszając do konsystencji gęstej masy. Smarujemy nią pierwszy wafel, przykładamy drugim, mocno dociskamy i oblewamy polewą. Zostawiamy do zastudzenia w temperaturze pokojowej.
Mojej Córci ten wafelek skojarzył się smakiem z jogurtowymi ze sklepu. Był pyszny, porzeczki przywołały wspomnienie lata a różowy kolor skojarzył mi się z bajkami – pomyślałam, że taki lekki owocowy wafelek mogła jeść Alicja na podwieczorku u Kapelusznika,  dlatego dodaję go  do akcji :W Krainie Czarów. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.