Na ziemniaki jest teraz najlepszy sezon. Różne dania z nich, takie jak kartacze, placki czy babka pokazywałam już na blogu, teraz zrobiłam podpatrzone w u znajomych Francuzów w Normandii ziemniaki faszerowane i zapieczone. Wybiera się do tego duże okazy i najpierw obgotowuje lekko. Potem przekrawa się wzdłuż , wydrąża, nadziewa pysznościami. Można przykryć serem. Zapieka się takie nadziane pyry w piekarniku a z jakim smakiem się zajada 🙂
ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM Z ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ
po 2-3 duże owalne ziemniaki na osobę
20 dkg szpinaku
15 dkg wędzonego łososia
po plastrze mozzarelli na połówkę ziemniaka
oliwa, czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak ( miałam mrożony Frosty) podsmażamy na oliwie wraz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Umyte ziemniaki gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut. Przekrawamy wzdłuż, wydrążamy łyżką. nadziewamy doprawionym szpinakiem, dokładamy kawałki łososia i przykrywamy plastrami mozzarelli. Kładziemy na blasze wysmarowanej oliwą i wstawiamy do piekarnika na 200 C na około pół godziny do 45 minut.
ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM I POMIDORAMI
ziemniaki jak wyżej
żółty ser w plastrach lub wiórkach
25 dkg mielonego mięsa
2-3 pomidory
duża cebula
sól,pieprz , papryka , majeranek lub inne zioła
Mięso podsmażamy na oleju z drobno pokrojoną cebulą. Jak zmieni kolor, dokładamy pokrojone drobno pomidory, smażymy dalej. Doprawiamy do smaku.
Dalej postępujemy tak samo : Obgotowane ziemniaki drążymy , nadziewamy i przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy tak samo.
A co zrobiłam ze środkami wydrążonymi z ziemniaków ? Razem z kilkoma mniejszymi, które nie zmieściły mi się na blachę i warzywami z ogrodu oraz z targu upiekłam je w oliwie z ziołami . Na blasze dynia, patison, marchewki, cebula…
To była prawdziwa ziemniaczana i warzywna uczta i choć składniki były proste, to wszyscy zajadali aż miło i chwalili moje pomysły. Będę monotonna, ale zachęcam kolejny raz do zajadania warzyw w sezonie, wtedy, gdy są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe !
Smacznego !
Świetny pomysł na ziemniaki 🙂
Podpatrzony, ale nadzienia mojego autorstwa 🙂
lubię tego typu dania
Moi Panowie są fanami ziemniaków w każdej postaci 🙂
Muszę zrobić takie. Pycha!
Pati polecam, u mnie zrobiły furorę 🙂