Moja córa nie je mięsa, więc wymyśliłam dla niej różne warzywne dania. Ostatnio kupiłam ładne duże pieczarki , postanowiłam je nadziać czymś smacznym i podsmażyć przykrywając plastrami mozzarelli. Bardzo lubię połączenie pieczarek z porami, więc na to warzywo zdecydowałam się. Było ich kilka, więc nie chciało mi się odpalać piekarnika, zrobiłam je na patelni , najpierw podsmażyłam, a „wykończyłam” pod pokrywką.
PIECZARKI ZAPIEKANE Z PORAMI I MOZZARELLĄ
6 dużych pieczarek
jasnozielona część pora
kulka mozzarelli
sól, pieprz czarny i ziołowy
zioła prowansalskie
oliwa
Pieczarki pozbawiłam ogonków i lekko wydrążyłam, posiekałam to, co z nich wydobyłam i podsmażyłam z pokrojonymi porami na oliwie. Dodałam końcówki kulki mozzarelli i poddusiłam aż się roztopiły .Doprawiłam solą, pieprzem czarnym z młynka i ziołowym oraz ziołami prowansalskimi.
Wnętrza kapeluszy posoliłam na 10 minut, potem ułożyłam kapelusze na patelni z rozgrzaną oliwą i podsmażyłam , aż trochę zmiękły. Włożyłam do nich porowe nadzienie i przykryłam plastrami mozzarelli.
Potem dosmażyłam je pod pokrywką , aż ser się roztopił. Pieczarki były usmażone „al dente”, nadzienie w środku mięciutkie i aromatyczne, ser na wierzchu roztopiony. Całość wyszła bardzo smaczna, polecam to pyszne wegetariańskie danie.
Smacznego !
oj Grazynko to musi byc pyszne!!
Pieczarki z porami zawsze są pyszne 🙂
Pyszne nadzienie Grażynko:)
Wiosenko, dziękuję 🙂
Dla mnie idealne. Lubię takie jedzonko 🙂
Wygląda pysznie! 🙂
Majanko, dla mnie też 🙂
Grażynko!
w moim domu takie zapiekane pieczarki są częstym gościem :]
Ada, widziałam u Ciebie podobne, z mięsem – ja zrobiłam wege dla córy 🙂
a ja miałam własnie pieczarki i zero pomysłu na nie;) wiec poddusiłam z masłem; szkoda że predzej nie wypatrzyła
Iza, z masełkiem też są dobre 🙂