Pomidorowy sezon w pełni, bez panzanelli nie może się obejść. Ta sałatka ma różne formy, w zasadzie są w niej pomidory i grzanki, reszta dodatków bywa różna. Ja wrzuciłam do niej dobroci późnego lata – grillowaną cukinię, ogórki w winegrecie, żółtą fasolkę szparagową i trochę sałaty lodowej oraz naciową pietruszkę .
Pomidory są moje własne wyhodowane- czerwone i żółte koktajlowe. Cukinia i ogórki podobnie. Zupełnie inne smaki niż kupowane !
PANZANELLA Z FASOLKĄ I GRILLOWANĄ CUKINIĄ
kilka pomidorów czerwonych i żółtych
miseczka grzanek czosnkowych
kilka liści sałaty lodowej
10 dkg fasolki szparagowej
pół średniej cukinii
ogórki z tej sałatki, nie pasteryzowanej
listki zielonej i fioletowej bazylii
pietruszka naciowa
sól, pieprz czarny i ziołowy
2 łyżki oliwy i łyżka octu jabłkowego
Kromki czerstwego chleba natarłam rozkrojonym ząbkiem czosnku, skropiłam oliwą, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni. Fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie. Plastry cukinii posoliłam, po 20 minutach osuszyłam i podsmażyłam na grillowej patelni, pokroiłam.
Liście sałaty porwałam, ułożyłam na talerzu. Na to położyłam pokrojone pomidory, ogórki, fasolki i cukinie. Posoliłam , dodałam pieprzu, skropiłam oliwą i octem jabłkowym. Posypałam pokrojoną zieleniną i ciepłymi grzankami.
Ale to było dobre ! Świeże warzywa w pełni sezonu niewiele potrzebują.
Smacznego !
Wygląda pysznie, szkoda, że już koniec lata i za chwilę koniec dobrych warzyw 🙁
Oj, jeszcze dynie przed nami, buraczki…
wyśmienita
Zniknęła szybko 🙂
po obejrzeniu tych zdjęć stwierdzam że duże widoczne kawałki wyglądają smaczniej…ja długo ciachałam taką specjalną krajalnicą do warzyw ktora dostałam w prezencie i trzeba było ją wypróbować, ale po głębszym zastanowieniu stwierdzam, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i tak „naturalnie” jest ładniej 😉
Ja wolę naturalny wygląd warzyw i…nie lubię myć krajalnic 😉