Wiosną lubię lekkie dania z warzywami. Makaron ryżowy to lekkie odstępstwo od mojej diety redukcyjnej, ale jeśli się go ugotuje „al dente”, to nie jest aż tak wysokoloryczny. Warzywa najbardziej lubie sezonowe, więc do mojego ulubionego zestawu -pory i pieczarki dorzuciłam plasterki marchewki i nieco cebuli, jako przyspieszacza spalania tłuszczu. Szcypior z cebuli wyhodowany na parapecie z tych, co puszczały „kiełki” dopełnił smaku. Tym razem podarowałam sobie białe wino do ryby, podlałam ją rosołem, by wzbogacić smak.
MAKARON RYŻOWY Z RYBĄ I WARZYWAMI
opakowanie makaronu ryżowego
ok. 30 dkg filetów z mintaja lub innej ryby
mały por
cebula
ok. 20 dkg pieczarek
2 marchewki
sól, pieprz , tymianek, szczypior
dobry olej do smażenia, rosół do podlewania
Makaron gotujemy nieco krócej ( minutę – dwie) niż według przepisu, by był al dente.
Na lekko rozgrzany olej ( tłoczony na zimno lub nawet oliwę ) kładziemy pokrojoną w półplasterki cebulę, smażymy chwilę. Po chwili dodajemy plasterki pieczarek i marchewek, smażymy mieszając kilka minut. Potem dorzucamy pory , pokrojone na półplasterki i smażymy dalej. Gdy wszystko jest już dobrze podsmażone , dorzucamy kawałki ryby, podlewamy rosołem ( najlepiej domowym, moze być też bulion warzywny ), doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu, gdy wszystko zmięknie, ale będzie jeszcze jędrne, dodajemy tymianek i szczypior . Po chwili wyłączamy.
Podajemy z makaronem, delikatna ryba fajnie pasuje do ryżowego. Świeże zioła ( tymianek już z grządki ) dodają lekkości daniu i komponują się z warzywami.
Od kilku lat mój ogródek ziołowy rozrasta się z powodzeniem. Wymaga sporo pracy przy podlewaniu, na szczęscie mamy przy domu studnię, skąd czerpiemy wodę do ogrodu, bo ceny wody w mieście, w którym mieszkam nie zachęcają do podlewania nią odrodu, zwłaszcza jak jest susza. Widziałam na http://www.saga.info.pl/ urządzednia wspomagające domowe systemy hydrauliczne, w razie problemów wiem, gdzie szukać.
WIosna już coraz piękniejsza, przepisów z ziołami i innymi „plonami” z ogrodu bedzie przybywać.
Smacznego !