Jak już wczoraj wspomniałam, uwielbiam jabłkowo-miętowe smaki i spróbowałam zrobić w nich również mięso. W czasie upałów czasem trzeba zjeść coś konkretnego i staram się, żeby i mięso było lekkie i orzeźwiające. Do kurczaka, którego najpierw obsmażyłam z przyprawami, a potem dusiłam dodałam pokrojone jabłka i listki świeżej mięty. Wyszło danie lekkie, smaczne , akurat na upał.
KURCZAK Z JABŁKAMI I MIĘTĄ
udka z kurczaka
2-3 jabłka
garść świeżych listków mięty
sól, pieprz czarny i ziołowy
mięta suszona, cynamon
rosół lub bulion do podlewania
olej do smażenia
Udka posoliłam i posypałam obficie pozostałymi przyprawami. Podsmażyłam na oleju na rumiano, podlałam rosołem. Po 15 minutach dodałam obrane i pokrojone jabłka oraz listki mięty, dusiłam do miękkości mięsa w niewielkiej ilości sosu, podlewając co jakiś czas rosołem.
Zjedliśmy go z ryżem i tzatzikami, bo wydał mi się podobny do grackich smaków ( w kuchni greckiej przyprawia się czasem mięso miętą i cynamonem, podpatrzyłam to w programie „Moja grecka kuchnia” w Kuchni tv ). Smak zaskakująco świeży , tzatziki świetnie pasowały. Polecam na upalne dni. Smacznego !
Z dodatkiem mięty to jeszcze nie jadłam. Pysznie się zapowiada 🙂
Świetne smaki zapodałaś Grażynko:)
mniamusine!
narobilaś apetytu!:)
Fajne smaki:)
Jabłka z miętą lubię ale takiego zestawu nie znałam…Do wypróbowania 🙂
ooo jaki fajny sposób na kurczaka miete bardzo lubię więc na pewno by mi smakował;)
Bardzo intrygujące połączenie!