Kotlety składane z ajwarem i fetą

kotlety składane z ajwarem

 

Jak widać na zdjęciu to danie sprzed kilku tygodni, kiedy trawa w ogrodzie była jeszcze zielona. Rosły też na grządkach  kabaczki i patisony, z których robiłam swoją wersję ajwaru. Pomyślałam, że właśnie ajwar ożywi smak kotletów z piersi kurczaka. Dodałam też po plastrze fety do środka, by były ciekawsze. Złożyłam je na pół i usmażyłam z obu stron na grillowej patelni.

KOTLETY SKŁADANE Z AJWAREM I FETĄ

2 filety z kurczaka

sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka

kilka łyżek ajwaru

po plastrze fety na kotlet

Mięso rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, z zewnątrz też słodka papryką. Wnętrze smarujemy ajwarem ( tak grubo, jak nam smakuje) , kładziemy na połowę plaster fety lub innego sera, który nam pasuje. Składamy kotlety na pół , trochę przyklepujemy brzegi i kładziemy na rozgrzaną grillową patelnię posmarowaną cienko olejem. Smażymy nieco dłużej, niż zwykłe kotlety na patelni grillowej, możemy je przewracać kilka razy , tak jak roladki.

Jedliśmy je z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Dietetyczne to one nie są , więc rozmowa przy stole zeszła na sposoby spalania kalorii. Przy okazji ( oczywiście po obiedzie) obejrzeliśmy też propozycje odpowiedniego obuwia na http://www.butydobiegania.pl/

Ajwar jeszcze mam w słoiczkach, więc pewnie nieraz zrobię podobne kotlety, może z innymi serami, bo wszystkim bardzo smakowały.

Smacznego !

kotlety składane z ajwarem1

3 przemyślenia nt. „Kotlety składane z ajwarem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.