Nie pamiętam już na jakim blogu widziałam ciasto z całymi bananami w środku, więc jeśli znajdzie się autorka, to proszę o zgłoszenie. Ciasto zaś jest mojego pomysłu, inspirowane korzennym tygodniem i trochę w piernikowym stylu. Dodałam do niego bakalie i zrobiło się takie trochę świąteczne…
KORZENNE CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1/2 kostki dobrej margaryny
szklanka maślanki
2 jaka
łyżka przyprawy do pierników
szczypta mielonego kardamonu
suszona żurawina, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa
2 banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypałam mąkę, cukier, przyprawę do pierników, kardamon, kakao i proszek do pieczenia. Dodałam mieszając widelcem stopioną i wystudzoną margarynę, maślankę i bakalie, na końcu wbiłam jajka. Wymieszałam dokładnie i wlałam do natłuszczonej keksówki, zostawiając kilka łyżek. Na wierzchu ułożyłam wzdłuż całe banany, polałam resztą ciasta. Wstawiłam do piekarnika na 180 C na około 50 minut. Bałam się, ze banany pójdą na dno, ale mimo, że poszły na dół, nie dotknęły dna formy. Ciasto wystudziłam na mokrej ściereczce, żeby łatwiej wyszło, co jak widać na zdjęciu, udało się :
Z bananami w środku wyglądało bardzo efektownie i smak nie ustępował wyglądowi. Pachniało pięknie korzeniami a bakalie i banany w środku dopełniły smak. Polecam, nawet na Święta.
Smacznego !
Bardzo ciekawy pomysł z tym bananem…nietypowe połączenie, bardzo jestem ciekawa jak smakuje
Bardzo mi się podoba:)
Angie, smakuje czekoladowo i piernikowo a banan jak kremowa niespodzianka 🙂
Super pomysł! Ciasto wygląda świetnie Grazynko 🙂
Ale miałaś fajowy pomysł! 😀
Pomysł z bananem podpatrzyłam, ale ciasto jest moje 🙂
Fajnie wygląda z tym bananem .Podoba mi się
Dziękuje Lutko 🙂
o jaki świetny pomysł:) I musi byc pyszne:)
Dłuuugie to ciasto 🙂
Oczko i miałam dłuuugie banany 🙂
Ale fajniutkie…. świetny pomysł 🙂