Pora jest szara i bura i czasami najdzie nas ochota na coś słodkiego i pysznego na poprawę nastroju. Ja zwykle w takich przypadkach robię szybkie desery na bazie ciasteczek, bitej śmietany lub kremu , który można szybko zrobić i owocowych albo bakaliowych dodatków. Ten jesienny deser z ciasteczkami i pigwą jest na bazie kremu budyniowego . Bazą były owsiane ciasteczka , ciężkie i wilgotne, z lekka nutą słodyczy. Pokruszone na spód deseru spełniły swoją rolę bazy deserowej, choć same w sobie też stanowią doskonałą i zdrową przekąskę, na podwieczorek do kawy czy słodkie drugie śniadanie.
Jesienny deser z ciasteczkami i pigwą
- po dwa ciasteczka owsiane na deser
- masa budyniowa
- łyżka syropu z pigwy i kilka owoców z syropu
- po łyżce musu z pieczonych jabłek z cynamonem
- łyżka rodzynków
- ciasteczka cantuccini
- opcjonalnie- listki mięty do ozdoby i smaku
Rodzynki namoczyłam w łyżce korzennego syropu z pigwy z dodatkiem łyżeczki spirytusu. Pigwa z imbirem i cynamonem ma nie tylko doskonałe walory smakowe – kwaskowy smak i korzenny aromat , który podnosi smak deserów i nadaje im wyrazistości. Jest też doskonałym dodatkiem do herbaty- wraz z syropem , pełna zdrowotnych właściwości, zwłaszcza witaminy C, tak potrzebej teraz by wzmocnić odporność.
Masę budyniową zrobiłam tak, jak tutaj – z tym, że na koniec wmieszałam w nią łyżkę wzmocnionego spirytusem syropu z pigwy, który został po odcedzeniu rodzynków.
Na dno szerokich szklanek włożyłam pokruszone ciasteczka owsiane – po dwa na deser. Ciasteczka przykryłam kilkoma łyżkami kremu budyniowego a dla złamania smaku dodałam kwaskowy mus z pieczonych jabłek z aromatem cynamonu. Kleks z masy stanowił tło dla dodatków – plasterków pigwy w syropie i odcedzonych , namoczonych wcześniej rodzynków.
Nie lubię sie powtarzać , więc na wierzch, dla uzyskania efektu chrupkości włożyłam włoskie ciasteczka cantuccini z czekoladą, które można schrupać na początku lub w trakcie zjadania deseru. Smak gorzkiej czekolady i lekko korzennego ciasta w tych ciasteczkach doskonale współgra z resztą deseru . Same ciastka zaspokoją nasz apetyt na „małe conieco” na słodko bez problemu.
Lubię mieć w domu różne ciasteczka i dodatki, by w razie potrzeby móc na ich bazie zrobić szybko jakiś ekstra deser.
Smacznego !