Dwa dni temu byłam na konferencji prasowej zapowiadającej IX już Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. W tym roku hasłem przewodnim będzie „stół Mieszka i Dobrawy” – projekt obejmujący warsztaty i konferencję naukową a także „kolację chrzcielną ” Mieszka I, którą przygotują najlepsi poznańscy szefowie kuchni a poprowadzi Robert Makłowicz. Dowiemy się jaka była kuchnia pierwszych Piastów a dania tej kolacji będą przygotowane z produktów dostępnych w Wielkopolsce w drugiej połowie X wieku.
Warsztatów będzie sporo, a dokładny program można zobaczyć tutaj – klik, klik
Na Starym Rynku zobaczymy ponad 140 wystawców , mocno reprezentowane będą kuchnie Wschodu, Turcji, Armenii, Gruzji. Gruzińskiej kuchni można się będzie nauczyć też na warsztatach. Rodzime nowości – to gęsina w postaci wędlin a także burgerów.
Anna Szyszka, menager goszczącego konferencję poznańskiego hotelu Sheraton zapowiedziała akcję na rzecz UNICEF, w ramach której znane w Poznaniu postaci będą lepiły pierogi.
Trzy Znaki Smaku będą miały jak rok temu swoje stoiska i pokazy kulinarne. To właśnie z ich produktów Grzegorz Łapanowski i szef kuchni Sheratona Krystian Szopka zrobili dania degustacyjne dla uczestników konferencji,
To kaczka w mocno skoncentrowanym sosie z czerwoną kapustą. Desery zrobione były na bazie wiśniowych konfitur, jabłek grójeckich, suski sechlońskiej i miodów – produktów Trzech Znaków Smaku .
Wielkopolski ser smażony pojawił się w nowym opakowaniu :
Przystawka z oscypka z jabłkami smakowała rewelacyjnie :
Konkurs nalewek odbędzie się pod przewodnictwem Piotra Bikonta, osobno, przez Starostę będą nagradzane najlepsze nalewki powiatu poznańskiego. Jak zwykle Dni Powiatu Poznańskiego będą obfitować w atrakcje.
Dyrektor Agencji Rynku Rolnego Andrzej Bobrowski zapowiedział warsztaty z kurczaków z chowu zrównoważonego . Dobrze jest śledzić facebookowy profil Festiwalu , bo będą na nim aktualizowane informacje.
Plenerowa kuchnia radia Merkury zaprezentuje smaki Chorwacji, na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego zostanie rozstrzygnięty konkurs Dziedzictwa Kulinarnego.
Jak zapewnia szef Festiwalu Wojtek Lewandowski, atrakcje każdy znajdzie dla siebie, warto być w Poznaniu w dniach 13-16 sierpnia, w okolicach Starego Rynku i innych punktach miasta.
Do zobaczenia za dwa tygodnie 🙂
.