Bardzo się ucieszyłam, jak dostałam do wypróbowania patelnię ceramiczną Dry Cooker firmy Delimano. Przede wszystkim dlatego, że nie wymaga ona wiele tłuszczu, wystarczy dosłownie kropla. Patelnia ma na środku taki niby „kominek” z dziurkami i po przykryciu dania poikrywką poddawane jest ono działaniu pary. Mam sporo pomysłów , co na niej zrobić ( można nawet ciasto, Ola z Dwóch Smaków pokazywała), ale na pierwszy ogień poszło mięso z warzywami, bo do takich dań ta patelnia jest idealna. Mięso to piersi z indyka a warzywa – gotowa mrożonka miks dyniowy, którą poleciła mi córka.
INDYK Z WARZYWAMI Z PATELNI DRY COOKER
ok. 1/2 kg piersi indyka
mieszanka miks dyniowy (dynia, cukinia, marchewka, ananas i groszek)
sól, pieprz czarny i ziołowy
imbir w proszku, tymianek
kropla oleju
łyżka wody (opcjonalnie)
Patelnię Dry Cooker należy po każdym myciu posmarować lekko olejem, wtedy nic nie przywiera. Mięso pokroiłam w kostkę i obsypałam przyprawami. Wlałam odrobinę oleju i najpierw podsmażyłam mięso do zrumienienia, kilka minut. Dodałam lekko rozmrożone warzywa i łyżkę wody, bo nigdzie nie moglam się doczytać, czy trzeba dodać wody, aby wytworzyła sie para, która cyrkulując wspomaga duszenie na patelni. Potem okazało się, że nie jest to konieczne, ale jak chce się uzyskać sos, to warto wodę dodać. Zamieszałam potrawę i przykryłam szczelną szklaną pokrywką. Zabrałam się za gotowanie ryżu do tego i zajrzałam po 20 minutach do patelni. Mięso było już miękkie a warzywa ugotowane al dente, wytworzył się też przyjemny sosik. Zamieszałam więc i przykryłam pokrywką dosłownie na chwilę, potem wyłączyłam i zostawiłam na kilka minut, żeby „doszło”.
Podałam tę potrawę z ryżem ugotowanym na sypko. Bardzo mi to smakowało, mięso przeszło aromatem warzyw, rodzinka też była zadowolona z nowego dania. O zastosowaniach patelni i przepisach na dania z niej można przeczytać na stronie www.delimano.pl.
Smacznego !