Kilka dni temu usłyszałam od młodszej córki – mamo,mam ochotę na kisiel a w domu żadnego nie ma. Możesz mi zrobić z owoców ?
Akurat robiłam wspomniany już w poprzednim wpisie sok i mus jabłkowo-wiśniowy ( owoce ugotowane w wodzie z cukrem, odcedzone – sok i przetarte przez sito -mus). Bazę kisielu – mąkę ziemniaczaną staram się mieć zawsze w domu,więc z soku i musu zrobilam dzieciom kisiel.
DOMOWY KISIEL JABLKOWO-WIŚNIOWY
szklanka musu jabłkowo- wiśniowego
pól szklanki tegoż soku
pół szklanki wody
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
gęsta śmietana do polania
Sok i mus włożylam do garnka i zagotowałam,cukru nie dodawałam,bo były dość słodkie.W wodzie rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i wlałam do gotującego się soku z musem. Zagotowalam wszystko razem aż się połączyło i przelałam na talerzyki. Ozdobiłam kleksem śmietany i wisienką z kompotu. Pyszny był – wiem, że są gotowe kisiele i inne lepsze desery, ale warto w sezonie owocowym zrobić dzieciom i sobie taką małą zdrową przyjemność.
Smacznego !
Domowy kisiel na pewno 100 razy lepszy niż kupny.
Ja wprawdzie jeszcze nie robiłam ,ale kiedyś na pewno zrobię:)
Pozdrowienia Grazynko:)
Ja nie jadłam chyba wieki:) Pyszny wynalazek Grazynko:)
uwielbiam taki domowy kisiel…;) tylko mi zawsze za gęsty wychodzi;) ale i tak jest o niebo lepszy;)
najlepsze są właśnie takie 🙂
Domowy kiesiel może byyć… Ale mówie waaam od cyganów z patelni o wieele lepszy 😀