Dietetyczne pulpeciki z kurczaka w sosie kaparowym

dietetyczne pulpeciki1

Nadal pozostaję w poświątecznych klimatach i serwuję dania mniej kaloryczne. Wprawdzie dziś sos do pulpecików jest bardziej „konkretny”( przepis inspirowany tym )  , ale zrobiłam go w odchudzonej wersji. Pulpeciki są zrobione z mielonej piersi kurczaka, z dodatkiem suszonych pomidorów i aromatycznych przypraw, złączone samym białkiem i ugotowane w warzywnym bulionie, więc same w sobie są lekkie. Sos pasuje do nich i podkreśla smak.

 

PULPECIKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI W SOSIE KAPAROWYM

400 g mielonej piersi z kurczaka

białko dużego jajka

3-4 suszone pomidory z zalewy

sól, pieprz czarny i ziołowy, słodka papryka

suszona bazylia i oregano

litr bulionu warzywnego do ugotowania

SOS KAPAROWY

łyżeczka masła i łyżka oliwy

łyżka mąki

2-3 łyżki marynowanych kaparów

1, 5 szklanki bulionu

2 łyżki kwaśnej śmietany ( dałam 12 %, ale możecie dać bardziej kaloryczną )

pieprz z młynka

Mielone mięso mieszamy z przyprawami , pokrojonymi drobno pomidorami i białkiem, dokładnie wyrabiamy. Wilgotną ręką toczymy niewielkie pulpeciki i wrzucamy je na wrzący bulion. Gotujemy na niewielkim ogniu około 5 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową.

Na patelni roztapiamy masło , dodajemy oliwę. Podsmażamy na tym odcedzone kapary, po chwili dodajemy mąkę i robimy lekką złotą zasmażkę. Rozprowadzamy ją przestudzonym bulionem, na koniec dodajemy zahartowaną  kilkoma łyżkami sosu śmietanę . Doprawiamy pieprzem z młynka i w razie potrzeby solą.

Ja zjadłam pulpeciki z brązowym ryżem i niewielką ilością sosu. Wyszły bardzo smaczne i lekkie a sos kaparowy podkreślił ich smak.

Smacznego !

 

dietetyczne pulpeciki

 

3 przemyślenia nt. „Dietetyczne pulpeciki z kurczaka w sosie kaparowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.