Moja młodsza córka , która nie jada mięsa bardzo lubi warzywne curry. Ostatnio zrobiłam je na bazie dyni, dodając marchewkę , pora, pieczarki i trochę warzywnego białka w postaci czerwonej fasoli . Żeby ożywić smak, dodałam kilka suszonych pomidorów z zalewy i wędzoną paprykę. Wyszło bardzo smaczne , dynia nieźle się komponuje z przyprawą curry.
WARZYWNE CURRY NA BAZIE DYNI
1/4 miąższu sporej dyni
2 marchewki
1/2 pora
ok. 10 dkg pieczarek
1/2 puszki czerwonej fasoli
3 suszone pomidory z zalewy
płaska łyżka przyprawy curry w proszku
sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona
olej do smażenia
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyłam najpierw kawałki marchewki, pora i pokrojone w paski pieczarki. Po chwili dodałam kawałki dyni i pokrojone suszone pomidory, posypałam przyprawą curry, papryką i pieprzem. Chwilę podsmażyłam z przyprawami, dodałam troszkę wody, posoliłam i dusiłam pod przykryciem. Na końcu dodałam odcedzoną fasolę z puszki i odparowałam wszystko.
Jak już wspomniałam , curry z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw wyszło bardzo smaczne i mimo, że było przeznaczone dla wegetarianki, każdy je podjadał.
Smacznego !
te twoje wegańskie córy, tylko podkręcają twoją kreatywność w kuchni!:) a ja właśnie zrobiłam dziś placki z bloga twojej starszej córki:) pozdrawiamy!
Gosiu, bardzo się cieszę ! Pozdrawiamy również 🙂
Grazynko bardzo smacznie wygląda to curry 🙂
I smakowało też nieźle 🙂
Bardzo lubię takie misz masze z patelni. Jak mi trochę zostanie dyni – większość zarezerwowana na zupę – to coś w podobie upichcę 🙂
Oczko, smacznego 🙂
Najchętniej przyjechałabym na takie curry, wygląda przepysznie a ja tak je lubię 🙂
Gosiu, to musimy się umówić 🙂
świetnie wygląda curry to ja bardzo lubie pod każda postacią
fajne i apetyczne