Mojej córce tak zasmakowała szarlotka z budyniem i kruszonką, że domagała się szybkiej powtórki. Z kolei syn nie bardzo lubi spody w formie zbliżonej do tarty, więc poszłam na kompromis . Zrobiłam crumble, czyli jabłka w kruszonce, wzbogacone budyniem. Kruszonki nasypałam na spód, na to jabłka, dalej budyń i na wierzch też kruszonka. Szybkie to, proste a jakie smaczne !
CRUMBLE JABŁKOWE Z KRUSZONKĄ
kruszonka :
6 łyżek masła
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki ( najlepiej krupczatki)
5-6 jabłek
ugotowany budyń waniliowy
cynamon
Z podanych składników wsypanych do miski zagniatamy palcami kruszonkę. Wysypujemy połową dno natłuszczonej formy ( u mnie 24 cm średnicy, okrągła).
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesypujemy cynamonem i jeśli kwaskowe, to niewielką ilością cukru. Rozkładamy je na kruszonce, na nich rozprowadzamy ugotowany i przestudzony budyń . Posypujemy resztą kruszonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, na około pół godziny, aż się zezłoci kruszonka na wierzchu.
Córka uznała, że dobre, ale woli pierwszą wersję. Nie przeszkodziło jej to wcinać, aż miło. Polecam też takie wzbogacone crumble z innymi owocami- sezon się zaczyna .
Smacznego !
Taka wersja szarlotki z budyniem podoba mi się 🙂
Jest prosta i pyszna, polecam 🙂
swietny i pyszny pomysł
czasami pośpiech wymusza kreatywność
Pomysłowo i smakowicie !
dziękuję Lutko 🙂
Wszytko co lubię!
O,jakie pyszności 🙂
Pati, ja też 🙂
Majanko, dziękuję 🙂
Fajny ten kompromisik, apetycznie wygląda 🙂