Tę babkę robiłam jakiś czas temu i cieszyła się takim powodzeniem, ze zrobiona późnym popołudniem została unicestwiona prawie cała do wieczora, ledwo ocaliłam kawałek do zdjęcia w świetle dziennym następnego dnia. Jest zrobiona według mojego wypróbowanego przepisu babkowego na oleju i z dodatkiem jogurtu. Tym razem był to smakowy jogurt brzoskwiniowy, a dla aromatu dodałam nieco soku z limonki i łyżkę likieru Grand Marinier. To właśnie zapach wydobywający się z piekarnika zwabił do kuchni Rodzinkę , która zabrała się do jedzenie ledwo tylko babka trochę przestygła.
BABKA JOGURTOWO-LIMONKOWA Z LIKIEREM GRAND MARINIER
3 jajka
4 łyżki cukru
½ szklanki oleju
2 niepełne szklanki mąki
kubek jogurtu brzoskwiniowego
½ szklanki mleka
łyżka likieru Grand Marinier
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka roztrzepać z cukrem trzepaczką ale nie ubijać. Lekko ubijając dodać olej i jogurt oraz sok z limonki i likier , następnie mąkę z proszkiem, aromat i mleko . Ciasto powinno się lekko lać.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec w 180 C około 45 minut.
Jak już wspomniałam, babka była pyszna , aromatyczna i wilgotna. I znikała błyskawicznie.
Smacznego !
Babka- jak ja są kocham 🙂
Piękna jest pyszna na pewno
Coś podobnego robilam i pyszna byla..
cos ci sie porobilo na początku postu…??
Klaudia, pyszna była.
Łyżeczko, faktycznie , dopiero zauważyłam , poprawiłam 🙂
fajna babeczka ;)))
Iza, potwierdzam 🙂
Z takimi dodatkami musiała smakować wyjątkowo 🙂
O,taka babeczka musi być przepyszna!:)
Wspaniałe składniki:)
Gin, Majana – racja 🙂
Wiosenko- dziekuję 🙂