Na szczęście moi domownicy lubią zupy i pod tą postacią „przemycam ” im sporo warzyw, nie zawsze lubianych w innej postaci . Zwłaszcza zupy-kremy zjadane są chętnie. Kalafiora lubimy tylko ja i mąż, dzieci kręcą na niego nosami. Postanowiłam zupę na bazie kalafiora doprawić aromatyczną kurkumą – wyszła atrakcyjna nie tylko w smaku ale i w kolorze.
ZUPA- KREM Z KALAFIORA Z KURKUMĄ
kalafior
kawałek jasnej części pora
pietruszka
bulion warzywny
oliwa
sól, pieprz kolorowy z młynka
natka pietruszki
kurkuma ( płaska łyżeczka)
Na oliwie w garnku z grubym dnem zeszkliłam pokrojonego na plasterki pora, posypując go kurkumą . Wlałam bulion warzywny ( ok. 4 szklanek), dodałam pokrojoną pietruszkę i kalafiora podzielonego na różyczki, posoliłam lekko . Gotowałam to wszystko do miękkości, potem zmiksowałam. Doprawiłam pieprzem z młynka . Gotowy kalafiorowy krem na talerzach posypałam natką pietruszki.
Kurkuma zdominowała nielubiany przez dzieci charakterystyczny smak kalafiora i wszyscy zjedli z apetytem aksamitną w konsystencji i aromatyczną od przypraw kremową zupę w pięknym słonecznym kolorze.
Smacznego !
A ja własnie ugotowałem kalafiorowa i szukałem jakiegos dodatku,bo juz mi sie znudziła-i proszę – mam 🙂
Miło mi, smacznego 🙂
Z pewnością pyszna zupka i wygląda bardzo ładnie 🙂
Uwielbiam takie widoki!
Zupa wygląda doskonale.
Mnie się też podobał jej słoneczny kolor i ciekawy smak 🙂
bardzo lubie zupki krem …smakowita
ostatnio tylko takie gotuje 🙂
mniam jaki ładny ma kolorek