Szkoda, że Pinkcake nie przedłużyła zielonej akcji do dzisiaj, pierwszego dnia wiosny… Ale może wyjątkowo doda jeszcze moją sałatkę, bo ona miała być w ramach jej akcji, w czasie trwania ktorej w tym roku cierpiałam na permamentny brak czasu…
Sałatka jest modyfikacją moich ulubionych na bazie pora, z jego jasnozielonej części, ogórków- tym razem konserwowych i zielonego jabłka. Żeby było bardziej wiosennie, zamiast sosu majonezowego jest lekki winegret z octem jabłkowym.
ZIELONA SAŁATKA NA BAZIE PORA
jasnozielona część pora
2 ogórki konserwowe
duże zielone jabłko
2 łyżki oliwy
łyżeczka octu jabłkowego
pieprz czarny i ziołowy
tymianek
Pora kroimy w cienkie półplasterki, solimy aby zmięknął i odstawiamy na 15 minut. Ogórki kroimy w podobny sposób a jabłko w grubą kostkę. Posypujemy pieprzami i tymiankiem, mieszamy.
Z oliwy i octu jabłkowego robimy winegret, polewamy sałatkę. Dobrze, żeby się „przegryzła” chociaż kilkanaście minut, najlepiej w lodówce. Pyszna jako dodatek do mięsa i wędlin, może być też do jajka. Smacznego !
Pozwolę sobie dodać trzecie zdjęcie, żeby lepiej zaprezentować tło – własnoręcznie wykonaną serwetkę w kształcie liścia, jako dodatkowy wiosenny akcent…
Lubimy takie sałateczki:)