Uwielbiam tę porę roku, kiedy pojawiają się nowalijki i można często robić z nich sałatki. Do sałaty z pomidorami i konserwowymi dodatkami wolę sosy typu winegret, a do takiej sałaty, z rzodkiewką, cebulą, zieleniną , robię sos na bazie jogurtu, najczęściej z dodatkiem musztardy. Tę sałatkę nazwałam „podwójny dublet”, bo w jej składnikach są po dwa rodzaje rzodkiewki i cebuli- białe i czerwone. Sałaty są też dwie – środek masłowej i kapusta pekińska, ale niech już ta nazwa zostanie.
SAŁATKA Z NOWALIJEK W SOSIE JOGURTOWYM
kilka liści kapusty pekińskiej ( górne części)
kruchy środek sałaty masłowej
czerwona cebula
dymka ze szczypiorem
kilka rzodkiewek
kawałek białej rzodkwi
garść rzeżuchy
kawałek czerwonej papryki
sos :
mały jogurt naturalny
łyżeczka musztardy
sól ziołowa, pieprz świeżo zmielony
zioła prowansalskie, estragon
Liście sałaty i kapusty myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pokrojone cebule , szczypiorek, paprykę i rzodkiewki, solimy solą ziołową i zostawiamy na kilka minut.
Z jogurtu, musztardy i ziół robimy sos lekko ubijając widelcem. Mieszamy z nim sałatkę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i rzeżuchą.
Chyba nie muszę dodawać, że była pyszna i błyskawicznie zniknęła. Uwielbiam wiosną takie sałatki ! Można ją zabrać na piknik : zrobić do pojemnika, osobno zabrać sos i wymieszać tuz przed jedzeniem. Dodaję ją do dwóch akcji piknikowych .
Smacznego !
Uwielbiam takie sałatki .Wygląda pysznie
Dziękuję Lutko 🙂
Świetne składniki. Piękna, wiosenna sałatka 🙂
Pyszności! Całe szczęście, że sezon warzywny się zaczyna:)
Aniu, i ja się z tego cieszę 🙂
Taką sałatkę to ja na piknik bardzo chętnie.
pysznie wygląda :))) teraz wreszcie można kombinować z sałatkami do woli 😉
Taką to i chłop dwie lewe ręce może zrobić 🙂 Wiosna to fajny czas 🙂