Udało mi się wyhodować w tym roku różne sałaty z nasion i sadzonek, toteż korzystam z nich chętnie i robię różne sałatki. Moje ulubione to te w winegrecie, na domowych octach jabłkowych. Do sałatki z łososiem wykorzystałam ocet z dodatkiem estragonu, bo to zioło pasuje mi do ryb. Białko uzupełniłam jeszcze fetą , warzywa ogórkiem i młodą cebulą, świeży koperek i tymianek ( też z grządki) same się prosiły o dodanie. Wyszła pyszna, letnia już sałatka .
SAŁATKA W WINEGRECIE Z ŁOSOSIEM I FETĄ
miks sałat ( masłowa, strzępiasta, rucola)
zielony ogórek
mała młoda cebula
kawałek wędzonego łososia
pokruszony kawałek fety
sól, pieprz
olej lniany ( 3 łyżki)
łyżka octu jabłkowego z estragonem
świeży koperek, natka pietruszki i tymianek ( po kilka gałązek ), kozieradka
Umyte i osuszone sałaty ułożyłam na półmisku, lekko posoliłam. Na to położyłam plasterki ogórka i porozdzielane cebuli, polałam winegretem z octu jabłkowego i oleju lnianego. Na wierzchu porozrzucałam kawałki fety i wędzonego łososia , posypałam porwanym drobno koperkiem, kozieradką i tymiankiem.
Gdy robiłam zdjęcie przed domem, zapach łososia przywołał moje koty i musiałam je odganiać, by nie zjadły tego, co je najbardziej interesowało… Wróciły na stanowiska na drzewie, skąd obserwują ptaki okupujące przewody wysokiego napięcia.
A sałatka była na kolację i szybko zniknęła.
Smacznego !
Bardzo ciekawe zestawienie i juz widzę że jest pyszna:)
Zapewniają, że była 🙂