Placek na jogurcie ze śliwkami

 

Jak dobrze zjeść sobie zimą placek ze śliwkami… I nie są to bynajmniej śliwki suszone.Są to specjalnie w tym celu przygotowane

śliwki ze słoiczka

Ciasto , to moje klasyczne ciasto ucierane do placków z owocami, a dwoma różnicami- jest lżejsze, bo na jogurcie naturalnym a nie na śmietanie, a zamiast kisielu cytrynowego ( którego zapomniałam kupić…) jest mąka ziemniaczana i aromat cytrynowy.

 

PLACEK UCIERANY NA JOGURCIE ZE ŚLIWKAMI

 

ok.60 dkg mąki

kostka miękkiej dobrej margaryny

duży jogurt naturalny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

aromat cytrynowy

3/4 szklanki cukru

3 jajka

łyżka cukru waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

śliwki z syropu

kruszonka ( podawałam przepis kilka razy)

Miękką margarynę ( mam sentyment do palmy z Kruszwicy) ucieramy drewnianą pałką w misce razem z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy. Potem dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę z proszkiem na zmianę z jogurtem, po trochu, ucierając cały czas. Na koniec dodajemy cukier z wanilią i aromat.Ciasto powinno być dośc gęste.

Ciasto wykładamy na natłuszczoną dużą płaską formę, układamy na nim odsączone z syropu śliwki , skórką do dołu, mocząc je w  talerzyku z mąką, żeby ciasto nie nasiąkło sokiem. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok. 50 min, do suchego patyczka.

Dzięki śliwkom przypomniało nam się późne lato… Całość pyszna, jak dla mnie to jedne z najlepszych ciast z owocami. Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.