Placek kokosowy „dwa w jednym”

Czasami, kiedy piekę ciasto na dużej blasze, robię je tak, żeby wyszły dwa różne placki z jednego ciasta. Przeważnie dlatego, że gdy zabieram się za pieczenie, pada pytanie ” Czy będzie jabłecznik?”. To ulubione ciasto mojej Rodziny w każdej formie – nawet jeśli to będzie biszkopt przełożony musem jabłkowym. Prezentowałam już kiedyś podwójne ciasto przy okazji ucieranego ciasta z owocami
Tym razem przypomniałam sobie o dawno nie pieczonym placku z kokosową kruszonką. Kokosowy dodatek zrobiłam na połowie blachy, a druga połowę przełożyłam musem jabłkowym i posypałam cukrem- pudrem z cynamonem. No i dostali swój jabłecznik, który cieszył  się nie mniejszym powodzeniem, niż placek kokosowy. Przepis jest niezwykle prosty a efekt smaczny, więc gorąco polecam:

PLACEK KOKOSOWY ” DWA W JEDNYM”

3 jajka
¾ szklamki cukru
szklanka mleka
½ szklanki mleczka kokosowego
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka kokosowa:
3 łyżki masła
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki cukru

do przełożenia:
mus jabłkowy
cukier- puder z cynamonem do posypania

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem i mleczkiem kokosowym. Ostatnią partię mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą, natłuszczoną blachę i pieczemy w 175 C z termoobiegiem  około pół godziny, aż się zezłoci. W międzyczasie robimu kruszonkę. Roztapiamy masło, dodajemy cukier i wiórki, chwilę smażymy. Wyjmujemy placek i na połowie rozprowadzamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika i przełączamy na górną grzałkę na 10 min – kruszonka powinna mieć złoty kolor. Wyjmujemy placek i studzimy. Odkrawamy część bez kruszonki i ostrożnie wyjmujemy ( możemy w częściach, i tak się go pokroi…). Przekrawamy na pół i przekładamy musem jabłkowym a jak ostygnie, posypujemy przez sitko cukrem – pudrem zmieszanym z cynamonem, ile kto lubi.
Gościom nie musimy mówić, że to nie dwa różne placki… Smacznego!

(Odwiedzone 72 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.