Jesienią ma się ochotę na bardziej konkretne i treściwe sałatki. Śledziowa należy do jednej z moich ulubionych. Tym razem dodałam do niej buraczki, bo mi zostały z barszczyku – ukiszone wcześniej w kwasie burakowym i ugotowane. Wykorzystałam śledzie w zalewie ogórkowej
A poza tym – same konkrety, pyszne i sycące. Tylko, żeby nie przesadzić z kaloriami, zamiast majonezu dałam jogurt z musztardą:
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI
3 filety z matjasów ( mogą być w zalewie)
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 jajka na twardo
2 buraczki ugotowane ( mogą być z barszczu)
1 duży lub 2 małe kiszone ogórki
cebula lub dymka
sól, pieprz, estragon
mały jogurt naturalny , łyżeczka musztardy i łyżka oliwy
Śledzie , po odpowiednim przygotowaniu, kroimy w grubą kostkę. W nieco drobniejszą – warzywa i jajka. Solimy ( ostrożnie, bo śledzie słone), posypujemy pieprzem i estragonem albo innym ulubionym ziołem.Posypujemy posiekaną cebulą lub dymką. Mieszamy jogurt, musztardę i oliwę i dodajemy do sałatki. Możemy udekorować zieleniną. Smacznego!