Placek kabaczkowy z papryką

Miałam zamiar zrobić placuszki kabaczkowe na wzór cukiniowych, ale pogoda nie sprzyja staniu przy rozgrzanej patelni i poszłam na skróty. Zrobiłam placek warzywny na bazie kabaczka w kuchence mikrofalowej,wykorzystując jako bazę mój przepis na placek szpinakowy.

Można go też spokojnie upiec w tradycyjnym piekarniku – ma przyjemny warzywny smak i świetnie smakuje z sosem pieczarkowym lub tatarskim.

PLACEK KABACZKOWY Z PAPRYKĄ

ok. 1, 5 szklanki startego na tarce jarzynowej kabaczka

2 jajka

1/2 szklanki oleju

po pół czerwonej i zielonej papryki

1/2 cebuli

1/2 szklanki wody gazowanej

sól, pieprz czarny i ziołowy, słodka papryka,gałka muszkatołowa

ok. 1,5 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do placka starłam średniego kabaczka, na tarce z dużymi otworami, obcierając brzegi, środek z pestkami zostawiłam. Posoliłam, żeby zmiękł.

W międzyczasie na części oleju podsmażyłam pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, tyle tylko, żeby zmiękla. Do smażenia dodalam oba pieprze i paprykę, aby wydobyć lepiej ich aromat.

Do kabaczka dodalam resztę oleju, podsmażone warzywa,mąkę z proszkiem do pieczenia,wodę gazowaną i sporą szczyptę galki muszkatołowej. Wymieszałam dokładnie i odłożyłam część do malej miseczki dla Weganki, do reszty wbiłam jajka i zagęściłam jeszcze nieco mąką. Ciasto miało konsystencję gęstego naleśnikowego.

Włożylam je do natluszczonego naczynia żaroodpornego, wstawilam do kuchenki na 600 W na okolo 15 minut. Można też upiec w zwykłym piekarniku, w 180 C, około 40 minut.

Miałam tremę,jak się uda i jak będzie smakowal. Kolor miał w odcieniu żołtym, naturalny kolor ciasta,z kawalkami papryki malowniczo wyrożniającymi się. A smak ? Bardzo ciekawy, warzywny, przyprawy ożywily delikatny smak kabaczka. Smakował nam bardzo , wersja wegańska bez jajek też pięknie wyrosła. Zjedliśmy go z kupnym sosem tatarskim i zrobionym przeze mnie pieczarkowo-pomidorowym. Obydwa bardzo do placka pasowały.

Rodzince nowe danie  bardzo się spodobało. Myślę, że dobry by też wyszedł z piekarnika, wypróbuję też jakiś podobny,może z dodatkiem innych warzyw ( bo kabaczków mam pod dostatkiem…) na parowej patelni. Sądzę, że na bazie cukinii też by dobrze wyszedł.

Smacznego !

10 przemyśleń nt. „Placek kabaczkowy z papryką

  1. Nigdy nie wykorzystwywałam mikrofalówki do pieczenia. Używałam jej jako zło konieczne. Mam złe doświadczenia z niesmacznych np. kiełbasek, które nam kiedys serwowała pani w bufecie i jakoś się zraziłam. Kiedyś dostałam jako niechciany prezent, i oddałam siostrze 🙂 Ale w piekarniku spróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.