Makaron ze szpinakiem i serem

makaron ze szpinakiem

To nasz ulubiony makaron i zajadamy go bardzo często, czasami co tydzień. Na szczęście moja rodzinka bez wyjatku nie należy do osób, które szpinaku nie lubią. Ja z mężem mieliśmy złe skojarzenia z przedszkola, ale nam przeszło. Szpinak, podsmażony, odpowiednio doprawiony, z dodatkiem zasmażki pasuje do makaronu i stopionego żółtego sera. Podaję przepis:

MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM

opakowanie szpinaku mrożonego lub odpowiadająca mu ilość świeżego
oliwa
łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
opakowanie grubego makaronu ( u nas przeważnie kokardki)
żółty ser do posypania
Mrożony szpinak rozmrozić, świeży podgotować, odcedzić i posiekać .Rozgrzać oliwę, dodać mąkę, zrobić rumianą zasmażkę. Wrzucić na to szpinak, jeśli bardzo gęsty, dodać nieco wody, szybko wymieszać i dusić do miękkości. Dosolić, doprawić pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować według przepisu, odcedzić. Wymieszać makaron ze szpinakiem, posypać tartym lub pociętym żółtym serem, wstawić do kuchenki na 700 W na ok. 2 minuty, aż ser się roztopi. Czasami do szpinaku, pod ser,  dodajemy jeszcze duszone pieczarki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.