Kurczak w sosie pomidorowo-cebulowym z polentą

Oglądając kiedyś Kuchnię tv zauważyłam sos pomidorowy zrobiony na bazie cebuli i postanowiłam wyprobować go do kurczaka. Sos ma jakąś włoską nazwę, ktorej niestety zapomniałam. Ale skoro włoski, to do kurczaka w tym sosie zrobiłam polentę.

KURCZAK W SOSIE POMIDOROWO-CEBULOWYM

kilka kawałków kurczaka ( u mnie udka)
2 cebule
szklanka przecieru pomidorowego ( u mnie zalewa z puszki)
sól, pieprz zwykły i ziołowy
papryka słodka w proszku, bazylia
rosół lub bulion warzywny
olej
Kawałki kurczaka solimy, posypujemy pieprzami i papryką. Obsmażamy na oleju dodając pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy cebula zmięknie a kurczak się przyrumieni, dodajemy stopniowo niewielkie ilości bulionu lub rosołu i dusimy, uzupełniając wyparowany płyn. Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy bazylię i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy najlepiej z polentą.
Wprawdzie podawałam już przepis na polentę, ale dawno  a teraz udoskonaliłam jej przyrządzanie w mikrofalówce ( na pewno się nie przypali ), więc może przypomnę:

POLENTA

Ok. 1, 5 szklanki kaszki kukurydzianej ( najlepiej średniej)
3 szklanki wody
łyżka oliwy
sól
Wrzącą wodę wlewamy do odpowiedniego naczynia, solimy i dodajemy oliwę. Wsypujemy kaszkę mieszając dokładnie. Wkładamy do kuchenki na 600 W na 4 minuty. Wyjmujemy, mieszamy dokładnie widelcem, rozbijając grudki. Gdy uzyskamy gładką masę, wstawiamy do kuchenki na tę samą moc na ok. 10 minut. Po tym czasie zostawiamy kilka minut w wyłączonej kuchence, żeby „doszła” . Czasami da się już kroić w plastry, jeśli nie, to nabieramy łyżką.
Możemy też polentę wzbogacić, dodając starty parmezan. Wtedy zwiększamy ilośc wody – ma być jej dwa razy tyle, co suchych składników.
Zastudzoną polentę możemy pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Taka jest moim zdaniem najlepsza.
Kurczak w tym sosie w towarzystwie polenty bardzo na smakował. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *