Jogurtowiec truskawkowy na kawowym spodzie

jogtru

 

Moi domownicy uwielbiają wszelkiego rodzaju pianki, na bazie galaretki lub żelatyny. Lubią je i same i na spodzie z ciasta. Teraz, latem można  robić pianki z dodatkiem owoców, z czego skwapliwie korzystam. Tym razem  jogurtowa, z galaretką  i truskawkami, z dodatkiem garści czarnych porzeczek, które już mi dojrzewają na krzaku. Robiłam ten deser w pośpiechu, toteż spód zrobiłam szybko, w kuchence mikrofalowej. Ciasto jest kawowe, bez jajek.

 

JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY NA KAWOWYM SPODZIE Z MIKROFALÓWKI

ciasto :

niepełna szklanka mąki

łyżka kawy mielonej

łyżka kakao

2 łyżki cukru

4 łyżki oleju

1/4 szklanki wody gazowanej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

masa :

400 ml gęstego jogurtu naturalnego

łyżka cukru-pudru

galaretka truskawkowa + szklanka wrzątku

łyżeczka żelatyny

pół szklanki truskawek przesypanych cukrem wg, gustu

garść czarnych porzeczek

Jeżeli chcemy zrobić to ciasto w miarę szybko, najlepiej zacząć od rozpuszczenia galaretki z dodatkiem żelatyny w szklance wrzątku. Niech sobie powoli stygnie i tężeje, pamiętajmy tylko, żeby ją często mieszać, by galaretka nie ustała się na dnie. Potem przesypujemy cukrem umyte i obrane truskawki i ewentualnie porzeczki, żeby puściły trochę soku.

Ciasto robi się błyskawicznie – suche składniki wsypujemy do miski i mieszając łyżką lub widelcem dodajemy olej i wodę gazowaną. Powinno mieć konsystencję gęstego naleśnikowego , w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki.

Wkładamy do mikrofalówki , na 600 W na 8-10 minut, w razie potrzeby dodajemy jeszcze minutę. Wyjmujemy żeby ostygło, zostawiamy w tym samym naczyniu, w którym robiliśmy.

Miksujemy truskawki.

Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy jogurt z cukrem-pudrem, dodajemy zmiksowane owoce i potem, miksując na najmniejszych obrotach lub mieszając  – galaretkę. Chwilę ją zostawiamy, żeby zaczęła się wiązać – wystarczy kilka minut. Potem wylewamy ją na przestudzony kawowy spód i wstawiamy do lodówki. Im dłużej tam stoi, tym lepiej się kroi, ale jak komuś spieszno, może to zrobić już po 1, 5 godziny.

Kawowo-cynamonowy spód jest ciekawą bazą pod delikatną piankę . U mnie to ciasto poszło błyskawicznie.

Smacznego !

 

 

12 przemyśleń nt. „Jogurtowiec truskawkowy na kawowym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *