Jabłkowo-miętowy serniczek na zimno

jabser

Upały trwają, jabłka się sypią – stąd pomysł na taki serniczek. Smaki jabłkowo-miętowe  uwielbiam,serniki  też – dla mnie to idealny letni deser .

 

JABŁKOWO- MIĘTOWY SERNIK NA ZIMNO

 

2 serki waniliowe homogenizowane

galaretka agrestowa i łyżka żelatyny

3/4 szklanki musu jabłkowego

kilka listków świeżej mięty

 

Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy listki mięty, studzimy dokładnie mieszając. Gdy galaretka zaczyna zastygać  wyjmujemy miętę , dodajemy mus jabłkowy i serki, ubijając lekko trzepaczką. Wlewamy do odpowiedniego naczynia i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Ale już po kilku godzinach orzeźwiający deserek jest gotowy.

U mnie w ten upał rozszedł się błyskawiczne.

Smacznego !

Serniczek zdobył pierwszą nagrodę w słodkim konkursie Winiar na blogu Joli i Piotra 🙂

Dodatkowo stał się źródłem mojej wielkiej dumy, bo nastoletni wnuk mojej najstarszej siostry zrobił go samodzielnie według przepisu na rodzinną uroczystość, sprawiając wszystkim pyszną niespodziankę 🙂

 

jabserni

(Odwiedzone 237 razy, 1 dzisiaj)

16 przemyśleń nt. „Jabłkowo-miętowy serniczek na zimno

  1. Jaaa… Grażynko dobrze pamiętam, że masz 3 córki? Twoi zięciowie będą w niebo wzięci… Sama bym taką teściową chciała z takimi ciastami 😀

  2. Bardzo dobry pomysł na lato. Gratuluję kreatywności i procesu przygotowywania. Spróbowałam na podstawie Twojego przepisu przyrządzić mojej rodzince ten sernik i wyszedł doskonale. polecam.

  3. Grażynko, mam w ogrodzie jabłkową klęskę urodzaju (właśnie szarlotka się piecze), więc sernik idzie do zapamiętania. Zwłaszcza, że Pan R. bardzo lubi serniki na zimno 🙂

    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *