Upały trwają, jabłka się sypią – stąd pomysł na taki serniczek. Smaki jabłkowo-miętowe uwielbiam,serniki też – dla mnie to idealny letni deser .
JABŁKOWO- MIĘTOWY SERNIK NA ZIMNO
2 serki waniliowe homogenizowane
galaretka agrestowa i łyżka żelatyny
3/4 szklanki musu jabłkowego
kilka listków świeżej mięty
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy listki mięty, studzimy dokładnie mieszając. Gdy galaretka zaczyna zastygać wyjmujemy miętę , dodajemy mus jabłkowy i serki, ubijając lekko trzepaczką. Wlewamy do odpowiedniego naczynia i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Ale już po kilku godzinach orzeźwiający deserek jest gotowy.
U mnie w ten upał rozszedł się błyskawiczne.
Smacznego !
Serniczek zdobył pierwszą nagrodę w słodkim konkursie Winiar na blogu Joli i Piotra 🙂
Dodatkowo stał się źródłem mojej wielkiej dumy, bo nastoletni wnuk mojej najstarszej siostry zrobił go samodzielnie według przepisu na rodzinną uroczystość, sprawiając wszystkim pyszną niespodziankę 🙂
jablka i mieta <3 musze zrobic ten sernik!
Magda, zrób- nie pożałujesz 🙂
sernik szybki, prosty… genialnie smaczny! Pozdrawiam 🙂
Jaaa… Grażynko dobrze pamiętam, że masz 3 córki? Twoi zięciowie będą w niebo wzięci… Sama bym taką teściową chciała z takimi ciastami 😀
Pyszniasty. Świetny pomysł na połączenie smaków. Na upały to najlepsze ciasto 🙂 U mnie też dziś sernik na zimno, ale wiśniowy.
w sam raz na upały 🙂
Kasiu, mam dwie córki i syna. Jak na razie serniczek wcinał chłopak córki 🙂
ooo kurczę, jest idealny!!
Dla mnie też 🙂
Super taki serniczek latem:)
Jaką masz śliczną filiżankę:)
Kuszący serniczek 😀
Bardzo dobry pomysł na lato. Gratuluję kreatywności i procesu przygotowywania. Spróbowałam na podstawie Twojego przepisu przyrządzić mojej rodzince ten sernik i wyszedł doskonale. polecam.
Beata, cieszę się 🙂
Bardzo ciekawy pomysł, pycha 🙂
Grażynko, mam w ogrodzie jabłkową klęskę urodzaju (właśnie szarlotka się piecze), więc sernik idzie do zapamiętania. Zwłaszcza, że Pan R. bardzo lubi serniki na zimno 🙂
pozdrawiam
Oczko, polecam 🙂