Chłodnik z nowalijek i ogórków na maślance

chłodnik nowalijkowy

 

Podczas upałów często zamiast zup robię chłodniki na maślance, kefirze lub jogurcie. Wrzucam do nich te warzywa, które mam pod ręką, a z sezonie papierówkowym nawet jabłka. Wczoraj znalazłam w lodówce ogórki zielone i małosolne a resztę składników wzięłam z ogródka – młode listki sałaty, szczypiące rzodkiewki, kwaśny szczaw i koperek.  Maślanka to moja ulubiona baza do takich chłodników, bo doskonale się komponuje ze świeżymi warzywami. Podobnie jak sok z małosolnych ogórków.

 

CHŁODNIK NOWALIJKOWY NA MAŚLANCE

litr maślanki

1/4 szklanki soku z małosolnych ogórków

ogórek zielony i dwa małosolne

dymka ze szcypiorem

ok. 10 rzodkiewek

garść szczawiu

dwie garście listków młodej sałaty

gałązka mięty ( opcjonalnie)

sól, pieprz ziołowy, cząber

2 – 3 łyżki posiekanego koperku

Ogórki i dymkę pokroiłam, posoliłam. Dodałam porwane liście sałaty,plasterki rzodkiewek,  posiekany szczaw i miętę, wymieszałam. Dolałam sok z ogórków małosolnych i pokrojone ogóreczki.

Maślankę roztrzepałam lekko, zalałam chłodnik, wymieszałam. Doprawiłam pieprzem ziołowym i cząbrem, posypałam posiekanym koperkiem.

Chłodnik był bardzo orzeźwiający, lekko kwaskowy, warzywa przyjemnie chrupały. Polecam na lato, oby było jak najwięcej okazji do robienia takich dań 🙂

Smacznego !

 

chłodnik nowalijkowy1

 

 

(Odwiedzone 314 razy, 1 dzisiaj)

5 przemyśleń nt. „Chłodnik z nowalijek i ogórków na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *