Błyskawiczny placek z jabłkami

Robię ten placek często, zwłaszcza jak się spieszę albo mam niespodziewanych gości. Najczęściej w mikrofalówce, ale czasem też w piekarniku. Robi się go bardzo szybko, nie wymaga miksera, najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek.Można tez go zrobić z innymi owocami, np .bananami czy śliwkami lub brzoskwiniami. Jest puszysty i wilgotny, dobrze pasuje do niego posypka z  cukru-pudru, kakao i cynamonu.

 

BŁYSKAWICZNY PLACEK Z JABŁKAMI

 

1, 5 szklanki mąki

2 jajka

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki wody gazowanej

5 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka jabłek

kakao, cukier-puder i cynamon do posypania

 

Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej, mleko, wymieszać.Dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i wodę, mieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać więcej wody,
Obrać jabłka, pokroić na cząstki, wymieszać z ciastem. Wysmarować tłuszczem dno żaroodpornego naczynia, wlać  ciasto. Wstawić do kuchenki na 4 min na 500 W, potem na ok. 10 min na 600 W. Jeśli po tym czasie ciasto będzie się „lało”, wstawić jeszcze na kilka minut.Można też upiec klasycznie w piekarniku, w 180 C, około 45 min.

Wystawić do ostygnięcia, chociaż ciepły też jest smaczny ale może się trochę pokruszyć przy wyjmowaniu . Przestudzony objechać dookoła nożem i lekko podważyć. Wyjąć na talerz, można posypać cukrem pudrem, cynamonem i kakao zmieszanymi i przesianymi przez sitko.

Robię go też czasami, gdy mamy szybko ochotę na coś słodkiego i wtedy zajadamy jeszcze ciepły.

Smacznego !

 


(Odwiedzone 2 015 razy, 1 dzisiaj)

20 przemyśleń nt. „Błyskawiczny placek z jabłkami

  1. Ciasta z jabłkiem , to najlepsze ciasta na świecie a ta wersja mikrofalowa intrygująca nawet dla mnie 🙂 Nie wiem dlaczego ale wszystko co z jabłkiem to się boję wpakować do mikrofali, jakiś uraz czy co…. Ciekawe czy w muffinach by wyszło tak samo dobrze

  2. ciacha fajowe, bardzo smaczne, szczególnie na ciepło, ale mam problem z wyjęciem takiego ciacha z foremki, mimo iż smaruję ją tłuszczem to ciasto praktycznie nie odłazi, czym i jak smarować formę?są jakieś patentu na wyjęcie ciasta(najlepiej ciepłego)?

  3. a nie próbowałaś obsypać mąką lub bułką tartą, jak do klasycznego pieczenia w piekarniku? ciekawe czy by to pomogło. ja osobiście jestem wielkim miłośnikiem tego sprzętu, tylko te trudności z wyjęciem tego ciacha z formy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.