Bitki z cebulą i pomidorami

żeberka z cebulą

 

Pogoda tego lata jest bardzo dynamiczna, upały przeplatane są falami chłodu i deszczu. Dziś było prawie zimno – stąd ten konkretny posiłek – mięso wieprzowe od szynki rozbite i uduszone z cebulą i pomidorami. Ma nietypowy kształt, jak na bitki, bo większe kawałki zwinęłam lekko jak zrazy, bez nadzienia. Podczas duszenia rozwinęły się nieco .

Zrobiłam do bitek rzucane kluski, które dobrze pasują do fajnego sosu, który się wytworzył. Do tego letnie dodatki – młoda kapusta gotowana w całości i sałatka z gruntowych ogórków w winegrecie.

 

BITKI WIEPRZOWE Z CEBULĄ I POMIDORAMI

Ok. 1/2 kg mięsa od szynki

2 cebule

2 pomidory

sól, pieprz, słodka papryka

bazylia suszona, majeranek

olej do smażenia i trochę masła

bulion lub rosół do podlewania.

Mięso kroimy na plastry i rozbijamy.Posypujemy  przyprawami. Możemy je zwinąć , by miały ciekawszy wygląd, jednak niczym nie nadziewamy. Kładziemy na rozgrzany olej wzbogacony kilkoma wiórkami masła ( odważni mogą dodać nieco smalcu w zamian) . Obsmażamy na brązowo , dodając pokrojone w piórka cebule.

Dusimy pod przykryciem, podlewając bulionem. Pod koniec gotowania dorzucamy świeże pomidory pokrojone w ósemki, Gdy się rozpadną , wyjmujemy skórki i rozgniatamy je lub przecieramy przez sito i dodajemy z powrotem do sosu.

Bitki z takimi dodatkami smakowały doskonale. Trochę rozpuszczam kulinarnie Rodzinkę, bo niedługo  udaję się na kurację by dojść do formy po ostatnich intensywnych wojażach. Może będę miała czas nie tylko na fizyczną poprawę kondycji, zajrzę więc na http://www.e-opex.pl/ .  Na ekstra obiadki domownicy trochę sobie poczekają .

Smacznego !

 

żeberka z cebulą1

4 przemyślenia nt. „Bitki z cebulą i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.