Zupa-krem na bazie brokuła z kukurydzą

Latem staram się wykorzystywać w pełny sposób obfitość świeżych warzyw,przyrządzając je na różny sposób. Zupy-kremy cieszą się powodzeniem, zwląszcza podane z małymi grzankami z podsuszonego chleba. Tę zupę też miałam podać z grzankami, ale w lodówce miałam resztę kukurydzy z puszki od jakiejs sałatki i pomysłalam,że będzie pasowała do tej zupy zarówno kolorystycznie, jak i smakowo. Panowie woleli tradycyjne grzaneczki a żeńska część rodziny z zadowoleniem zjadła ją z kukurydzą.

ZUPA-KREM NA BAZIE BROKUŁA Z KUKURYDZĄ

 

średni brokuł z łodygą

pół kalarepki

2 marchewki

pietruszka

jasnozielona część pora

sól, pieprz świeżo zmielony, tymianek

po 2 łyżki kukurydzy do talerza

trochę oliwy

Najpierw na oliwie podsmażyłam pokrojonego pora. Gdy zmiękł,dolałam wody,posoliłam,włożyłam pokrojone marchewki i pietruszkę. Gdy to się podgotowało, dodałam pokrojoną kalarepkę i podzielonego na różyczki brokuła, oraz obraną i pokrojoną jego łodygę.

Gdy wszystko ugotowało się na miękko, przyprawiłąm tymiankiem i świezo zmielonym pieprzem po czym zmiksowałam. Podałam z kukurydzą z puszki albo z drobnymi grzankami z podsuszonego chleba.

Obie wersje cieszyły się powodzeniem – bardzo smaczna zupa na letnie chłodniejsze dni ( jedliśmy ją jakis czas temu, gdy pogoda nas nie rozpieszczała). Kukurydza przyjemnie chrupała i dobrze się komponowała z kremową konsystencją oraz intensywnie warzywnym smakiem zupy.

Smacznego !

5 przemyśleń nt. „Zupa-krem na bazie brokuła z kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.