Tort z wiśniami i malinami

Zachciało mi sie spróbować, czy wiśnie w alkoholu  już się  przegryzły , postanowiłam więc zrobić tort z masą śmietanową, z ich dodatkiem. A ponieważ wiśni do dekoracji było mało, dodałam maliny – na wierzch i trochę do masy. Wyszedł pyszny letni tort, w sam raz na wizytę rodziny. A że mam na razie dość przygód z nowym piekarnikiem, ciasto biszkoptowe zrobiłam moim ulubionym sposobem – w kuchence mikrofalowej. I tym razem mnie nie zawiodło – wyrosło pięknie i nie opadło! Podaję więc przepis:

TORT Z WIŚNIAMI I MALINAMI

Ciemny biszkopt:
3 duże lub 4 małe jajka
3/4 szklanki cukru
niepełna szklanka mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżka oleju
1/3 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa śmietanowa

500 ml śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
2-3 łyżki cukru-pudru
trochę mleka
3/4 szklanki wiśni z alkoholu
1/2 szklanki malin

starta czekolada , wiśnie i maliny do dekoracji

Jajka z cukrem utrzepać na puszystą masę, potem mieszając łyżką, dodawać mąkę z proszkiem, kakao, trochę oleju i wody gazowanej ( dzięki temu ciasto jest puszyste i wilgotne), mąkę ziemnaczaną. Wlać ciasto do okrągłago naczynia żaroodpornego lub innego odpowiedniego dla kuchenki, wstawić najpierw na 4 min na 400 W, potem na 10-12 min na 600 W. Zostawić kilka minut w wyłączonej kuchence, żeby „doszło”. Wyjąć, wystudzić, pokroić na trzy blaty.
Śmietanę utrzepać z cukrem- pudrem. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej, przegotowanej wody, po kilku minutach dolać trochę zimnego mleka i wstawić do kuchenki na minutę na 300 W. Zamieszać energicznie do rozpuszczenia, wystudzić. Dolewać stopniowo, mieszając, do śmietany. Odłożyć nieco masy na wierzchni blat, do reszty dodać wiśnie odcedzone z alkoholu i maliny. Delikatnie zamieszać, wstawić do lodówki na 10-15 min. Po tym czasie smarować masą blaty i układać tort. Wierzch posmarowac masą bez owoców. Najładniejsze maliny i wiśnie ułożyć ozdobnie na rozsmarowanej masie, posypać czkoladą mleczną lub deserową, startą na grubych oczkach. Gotowy tort wstawić do lodówki, aby masa dobrze zastygła. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.