Dziś szybki deser i szybki wpis, bo jadę na spotkanie blogowe do Poznania. Szczegóły opiszę niebawem, zdradzę tylko, że będziemy jedli po ciemku 🙂
A deser zrobiłam wczoraj na podwieczorek na poprawę humorów w mroźny dzień. Małe herbatniczki przełożyłam kremem czekoladowo- piernikowym, który robiłam na Święta i ocalał jeden słoiczek, polałam po wierzchu polewą czekoladową i ozdobiłam połówkami nerkowców. Szybkie i pyszne, można przełożyć ciastka dowolnym kremem czekoladowym.
Przy okazji przypomnę mój przepis na polewą czekoladową, którą robię na bazie kakao. Z czasów reglamentacji słodyczy ( a pamiętam je ) został mi bowiem szacunek do czekolady i rzadko ją rozpuszczam na polewę, wolę zrobić tak, jak dawniej. Tym razem wyszła mi wyjątkowo piękna, pyszna i błyszcząca.
CIASTKA CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE
małe herbatniki
orzechy nerkowce
1/2 kostki masła lub dobrej margaryny
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
łyżka mąki ziemniaczanej
dowolny aromat
Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej i aromatu wrzucamy do garnka i topimy mieszając. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy dowolny aromat ( może być też łyżeczka likieru albo wiśniówki), wsypujemy mąkę ziemniaczaną i szybciutko mieszamy, żeby nie było grudek. To zapobiega pękaniu polewy na cieście i nadaje jej piękny połysk.
Smarujemy ciasto lub ciastka gorącą polewą , studzimy w temperaturze pokojowej, potem możemy włożyć je do lodówki.
Jak już wspomniałam, smarowałam ciastka kremem piernikowym, składałam po dwa , potem polałam gorącą polewą i ozdobiłam połówkami nerkowców.
Pyszny deserek i szybki, polecam z dowolnym kremem czekoladowym.
Smacznego !
o jaki fantastyczny pomysł ! 🙂 goddny odgapienia 🙂
pamiętam jak kiedys takie robiłam z mamą
Łyżeczko, Iza- polecam 🙂
Prosty i smaczny ten deser 🙂
I o to chodziło Basiu 🙂
Kurczę! uwielbiam herbatniki pod każdą postacią… ajajaj.. zostało coś jeszcze?:)
Eliza, niestety…/ Ale mam bułeczki z orzechami 🙂