To jedna z naszych ulubionych surówek i nie wiem, jak to się stało, że nie było jej jeszcze na blogu. Robimy ją od święta a w sezonie dostępnośco mandarynek dośc często. bazą jest kapusta pekińska, mandarynki i jabłko, kukurydza to dodatek obowiązkowy, a inne dodatki w zależności od tego, co akurat jest w domu. Teraz był zielony ogórek, który mi do tej surówki podpasował :
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MANDARYNKAMI
pół kapusty pekińskiej- biała część
kilka mandarynek
pół zielonego ogórka
dwa czerwone jabłka, słodkie
pół puszki kukurydzy
sok z cytryny
sól, pieprz ziołowy
oliwa
szczypta cukru
Kapustę kroimy w paski, ogórka w półplasterki, solimy lekko. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, odsączoną kukurydzę i podzielone na kawałki mandarynki. Posypujemy pieprzem ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą , troszkę słodzimy i mieszamy dokładnie. Zostawiamy na kilkanaście minut w lodówce, żeby się „przegryzła”.
My jedliśmy ją do kurczaka z ryżem i bardzo do tego pasowała. Smacznego !
I jeszcze jedna ważna informacja – dziś jest dzień Pluszowego Misia. Szczególnie uroczyście, i z nagrodami obchodzi go Bajeczna Fabryka :