Na piknik warto zabrać ze sobą coś bardziej konkretnego, więc do salatki warzywnej zrobiłam grzanki czosnkowe. Sałatka jest na bazie salaty i kapusty pekińskiej ( lubię je łączyć), z dodatkiem dostępnych teraz nowalijek. Sos winegret wzbogaciłam musztardą francuską.
SAŁATKA Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI
Kruchy środek salaty masłowej
kilka liści kapusty pekińskiej
kawałek zielonego ogórka
po pół zielonej i żółtej papryki
czerwona cebula
duży pomidor
szczypiorek
Sos :
łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy francuskiej
sól morska, zioła prowansalskie, zielona czubryca, biały pieprz
Kilka kromek bagietki
2 ząbki czosnku
kila łyżek oliwy
Sałatę i kapustę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pokrojone: cebulę, paprykę, ogórek, pomidor i szczypiorek. Posypujemy solą i pozostałymi przyprawami.
Oliwę, ocet i musztardę łączymy w naczyniu i lekko ubijamy widelcem. Polewamy sosem salatkę.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z oliwą. Smarujemy tym grzanki i opiekamy je z obu stron na patelni grillowej.
Jeśli zabieramy salatkę na piknik, grzanki lepiej zapakować osobno, żeby nie rozmoczyły się w sosie i dodać je w ostatniej chwili. Na śniadanie możemy je pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do sałatki, jak sie trochę „przegryzie”.
Całość smakuje wyśmienicie.
Smacznego !