Rozpoczął się sezon wspaniałych warzyw , z których można pokombinować pyszne sałatki. Jednym z wyczekiwanych przeze mnie niecierpliwie jest bób, który na targu bez problemów można nabyć teraz w korzystnej cenie. Cukinia wyrosła mi w ogrodzie wyjątkowo wcześnie i dość obficie, a grillowana to jeden z moich ulubionych smaków lata. Jest dobra i na ciepło, i na zimno jako dodatek do sałatek.
SAŁATKA Z BOBEM I GRILLOWANĄ CUKINIĄ NA SAŁACIE
sałata masłowa i lodowa
2 pomidory
zielony ogórek
1/2 szklanki bobu ugotowanego w ten sposób
1/2 średniej cukinii w plastrach, grillowanej
oliwa, ocet jabłkowy
sól morska i pieprz z młynka
natka pietruszki, koperek, zielona i fioletowa bazylia
Cukinię pokroiłam na centymetrowe plastry, posoliłam, po 15 minutach osuszyłam papierowym ręcznikiem. Posypałam pieprzem ziołowym i papryką, położyłam na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej cienko olejem i smażyłam po minucie z każdej strony. Połowę zjedliśmy na ciepło z koktajlowym sosem, resztę pokroiłam do sałatki.
Na talerzu poukładałam sałatę, posoliłam i popieprzyłam . Na nią dałam kawałki pomidorów, ogórków, cukinię z grilla i bób. Skropiłam octem jabłkowym i oliwą, posypałam zieleniną , dodatkowo trochę solą po wierzchu.
„Konkretny’ smak bobu i cukinii z grilla doskonale pasował do świeżych warzyw. Sałatka z kawałkiem bagietki albo i bez może być doskonałym daniem kolacyjnym na lato, albo dodatkiem do grilla.
Smacznego !
Ciekawa ta sałatka, smacznie wygląda 🙂
Pyszna była 🙂
mmm.. wygląda apetycznie i kusząco 🙂
szybko znikneła 🙂