Wiosną lubię mięso i warzywa w lżejszej wersji, najchętniej w towarzystwie warzyw. Tym razem, z okazji zielonej akcji – są to warzywa zielone. Może zdziwi niektórych dodatek ogórka, ale próbowałam go już z rybą w białym winie z pomidorami i sprawdził się – postanowiłam więc dodać go tym razem z porem i fasolka szparagową. W połączeniu z białym winem i koperkiem dało to bardzo delikatny i ciekawy smak.
RYBA Z ZIELONYMI WARZYWAMI W BIAŁYM WINIE
ok. 1/2 kg filetów z mintaja
jasnozielona część pora
1/2 zielonego ogórka
15 dkg zielonej fasolki szparagowej ( z mrożonki)
garść zielonych oliwek
3/4 szklanki białego wina
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz czarny i ziołowy , estragon
łyżeczka przyprawy do ryb
łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
Filety skropiłam sokiem z cytryny i pokroiłam. Po 15 minutach posypałam je solą i pieprzem oraz przyprawą do ryb. Podsmażyłam chwilę na oliwie z dodatkiem pokrojonego w półplasterki pora. Podlałam białym winem, dodałam kawałki ogórka, oliwki i rozmrożoną fasolkę, dusiłam pod przykryciem kilka minut. Pod koniec dodałam posiekany koperek i ostrożnie przemieszałam.
Zjedliśmy ją z pierwszymi w tym roku młodymi ziemniakami, również posypanymi koperkiem. Wszystko razem było pyszne.
Smacznego !
wiosenne, zielone, zdrowe danie 🙂
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Pysznie!
Powiało wiosną.Wreszcie!
Ale wiosennie i lekko u Ciebie .Taka rybka musi byc pyszna
Dziękuję bardzo 🙂
O, jak fajnie! Zielono i zdrowo 🙂
Takiej ryby nie jadłam, fajny pomysł:)
Miło mi 🙂
Bardzo fajne danie! I bardzo mi miło, że tak aktywnie uczestniczysz w Zielonej zabawie:)
Ściskam!
Małgosiu, mam i coś na jutro 🙂
Ryba na zielono w białym winie , brzmi pysznie …. Bardzo ciekawa wersja 🙂
I zrobiła się prawdziwa wiosna u Ciebie:-)