Dostałam trochę pigw i pragnąc je jak najlepiej wykorzystać dodałam je do jabłek i zrobiłam mus. Pigwy się trudno obiera, dlatego wybrałam formę musu, po prostu rozgotowałam pokrojone owoce z dodatkiem cukru a potem przetarłam je przez sito.
Proporcje były następujące : kilo jabłek, okolo 30 dkg pigw i 2 szklanki cukru. Cukru trzeba sporo, bo pigwy są bardzo kwaśne, ale smak mają niesamowity. Mus okazal się tak pyszny, że znikał błyskawicznie , resztę postanowiłam dodać do placka.
PLACEK JOGURTOWY Z MUSEM JABŁKOWO-PIGWOWYM
2 jajka
5 łyżek cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
mały jogurt naturalny
1, 5 szklanki mąki
2 lyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
miseczka musu jabłkowo-pigwowego
1/2 galaretki cytrynowej
polewa czekoladowa
Jajka roztrzepać z cukrem, dodawać mieszając olej, jogurt i mleko oraz mąkę z proszkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec około 45 min do suchego patyczka.
Ostudzić, przekroić na pół.
Mus podgrzać mocno, wsypać do niego pół galaretki cytrynowej, mieszając intensywnie. Ostudzić. Przełożyć musem placek, polać polewą czekoladową.
Połączenie placka jogurtowego, musu i polewy czekoladowej dało przyjemny efekt smakowy.
Smacznego !