Dla mojej wegetariańskiej córki poszukuję wciąż past kanapkowych, które wykorzystuję też do makaronu, ryżu lub kasz. W ogrodzie cukinie obrodziły mi pięknie, wykorzystuję je więc nie tylko do faszerowania. Trochę cukinii duszonej z cebulą i pomidorami dodałam do ugotowanego bobu i zmiksowałam na pastę. Dodałam nieco zieleniny z domowych grządek, wyszła bardzo smaczna.
Córka wyjechała a prócz mnie nikt na pastę chęci nie wyrażał, więc dodałam ją do ugotowanej kaszy jaglanej wraz z kremowym topionym serkiem , nadziałam tym wydrążoną cukinię i zapiekłam w piekarniku. Ale wróćmy do pasty :
WEGAŃSKA PASTA Z BOBU, CUKINII I POMIDORÓW
szklanka ugotowanego bobu
4 plastry sporej cukinii
pół średniej cebuli
miękki pomidor
sól morska, pieprz z młynka, zioła prowansalskie
kilka listków mięty, po dwie gałązki koperku i pietruszki naciowej
oliwa
Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam pokrojoną cebulę, dodałam cukinię a po chwili pomidora bez skórki. Gdy warzywa się zeszkliły dołożyłam zieleninę i doprawiłam. Dusiłam w soku , który puścił pomidor , do miękkości. Dołożyłam bób , trochę świeżej zieleniny i zmiksowałam. Wystudziłam.
Na kanapkach smakowała doskonale .
Farszowi na bazie kaszy jaglanej nadała ciekawy warzywny smak. Zrobiłam to danie w ten sposób :
CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I PASTĄ Z BOBU
nieduża cukinia
1, 5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2/3 szklanki pasty z bobu ( patrz wyżej)
2 łyżki kremowego serka topionego
sól, oliwa
Cukinię wydrążyłam i posoliłam w środku. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszałam na ciepło z serkiem i z pastą, doprawiłam solą i pieprzem . Wylałam wodę z cukinii , osuszyłam ją, nadziałam farszem i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym nadzianym oliwą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około pół godziny.
Farsz okazał się pyszny i pasujący do delikatnego smaku cukinii. Pasta z bobu okazała się uniwersalna w zastosowaniu i na dodatek pyszna, i sama i w połączeniu.
Smacznego !
bób w skórce??
Tak, młody był i skórka miękka była, zmiksowałam razem. Kto się boi, moze obrać 🙂
bardzo ciekawy przepis !
Lutko dziekuje:)
bardzo lubie tego typu smarowidła ;))
Są pyszne i uniwersalne 🙂